Левон Хампарцумян: Няма да има Виденова зима

  • 20 ноември 2021 10:49

  • 2471
  • 0
Левон Хампарцумян: Няма да има Виденова зима
© Булфото (архив)

В следващите месеци трябва да си балансираме приходите и разходите. Такъв съвет отправи банкерът Левон Хампарцумян пред Би Ти Ви.

Финансистът увери, че няма да има хиперинфлация в стил Виденова зима. Според него инфлацията при управлението на Жан Виденов (1995 – 1997 г.) не е била световно явление, а българско заради неумелото управление на икономиката.

По думите му хората с фиксирани доходи и по-малко възможности са най-лошо ударени от икономическата ситуация в момента.

За скока на цените на парното Левон Хампарцумян коментира, че преструктурирането на "Топлофикация" се отлага от много години, защото все още не е намерен баланс как "това нещо" да се управлява. "Другият проблем е енергийната ефективност на домовете, която би могла многократно да се подобри", коментира още банкерът.

Според него инфлацията се храни от постпандемичните ефекти. "Пандемията продължава в медицинската си фаза, но икономиката на света вече расте. Търсенето се увеличава, същевременно има доста напечатани пари в кризисния период, за да няма резки шокове. Това подгрява инфлацията", обясни Хампарцумян.

Икономист: Инфлацията е по-опасна от пандемията

"В един момент, когато централните банки решат, че растежът е устойчив, ще започнат да вдигат лихвите, за да успокоят инфлацията", посочи банкерът.

Валери Зайцев
2471 0

Свързани новини

Водещи новини