Московски: Новите влакове ще дадат европейски облик на железницата ни

  • 05 юни 2012 14:51

  • 1040
  • 1
Московски: Новите влакове ще дадат европейски облик на железницата ни
©

Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране. Това ще стане възможно след като БДЖ "Пътнически превози" стане бенефициент по приоритетна ос 5 на Оперативна програма "Транспорт", каквото предложение направи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета, съобщават от пресслужбата на транспортното министерство.

По време на Комитета за наблюдение на европейската програма Московски е отбелязал, че нашата страна трябва да положи усилия да модернизира и извади от тежката криза своя железопътен транспорт. По думите му един от механизмите за това е закупуването на нов подвижен състав, което може да стане чрез структурните фондове на ЕС. Заедно с инвестициите в железопътната инфраструктура, купуването на нови влакове ще даде съвсем нов европейски облик на българската железница, смята още транспортният министър.

Компанията започва подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период 2014 - 2020 да проведе тръжната процедура за купуване на нови влакове. "Надявам се сроковете да бъдат съкратени и БДЖ да успее да направи търговете още следващата година", е казал министър Московски.

Представителите на Европейската комисия са подкрепили българското предложение за включване на БДЖ "Пътнически превози" като бенефициент на програмата. "Ще дадем възможност на компанията да се възползва от европейското финансиране и да се превърне в модерна и работеща структура", е казал Йорон Ван Ол от дирекция "Регионална политика" на Еврокомисията, цитиран в съобщението. По думите му този проект ще стабилизира БДЖ.

Екипът на министерството работи усилено през последните месеци за проучване на възможностите за получаване на европейско финансиране за нов подвижен състав. Проведени бяха срещи с експерти от инициативата Jaspers, които дадоха препоръки и изразиха готовност за дългосрочна техническа помощ на министерството. В процес е проучването и на европейския опит при подготовката и изпълнението на подобни проекти, съобщават от транспортното министерство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1040 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НАРОДЕН

2012.06.06 | 08:24

1
И КОЛКО ПАРИЧКИ ИЗЛЕЗЕ НА ИЗСТРАДАЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВСИЧКО...ХОРАТА ГИ ХВЪРЛЯТ НИЕ ИМ СЕ РАДВАМЕ КАТО НА НОВИ ЧЕ И ПАРИ ДАВАМЕ...

Добави коментар

Водещи новини