Световно признание за българска компания, която направи потребителските кредити по-справедливи

  • 20 октомври 2021 15:00

  • 7777
  • 2
Световно признание за българска компания, която направи потребителските кредити по-справедливи
© Pixabay/Klear/Novini.bg

Българите са свикнали да възприемат, че има два вида кредитиране и се опитват измежду тях да балансират и намерят „по-малкото зло“. Става дума за банките и фирмите за бързи кредити, разбира се, като и при двата вида институции има значителен брой минуси. 

На световната сцена обаче се появи трети тип кредитиране и то няма общо с класическите два и най-важното: далеч е от техните минуси. 

Една българска фирма получи световно признание и дори през 2021 г. фондът за рисков капитал NV3 инвестира в нея над 1.5 млн. лева. 

Не само това, но и от 2019 г. немската Varengold Bank също притежава дял от тази фирма. Това е световно признание и доверие. Също трябва да се отбележи, че компанията е вписана в регистъра на финансовите институции по чл. 3а от ЗКИ. 

Става дума за Klear. Това е компанията. 

А услугата, която са успели да революционизират, е кредитирането. 

Peer-to-peer кредитирането съществува в света от известно време, но в България пристига през 2015-а година.

Много е важно от самото начало да отбележим, че става дума НЕ САМО за получаването на кредити (ще стигнем и до там, разбира се, но след малко), но и за това, че всеки един от нас (през тази платформа) може и да финансира кредити, които след това му се връщат с лихва. Тоест ние можем да влезем в ролята на банка, да. Това е т.нар. peer-to-peer модел. Споделена икономика. 

Не един и два пъти сме си задавали въпроса: „Защо и откъде накъде аз плащам по 11%, 12%, понякога 15% лихва по кредита си, а в същото време парите ми в тази или онази банка, вложени в депозит, ми носят под 1% доходност...?“ А също така и: защо някои от най-големите банки в България в момента дори не предлагат срочни депозити...?

Когато аз работя с техните пари, връщам 15% отгоре, а когато те работят с моите пари, получавам обратно по-малко от 1%… или направо 0%!

Няма смисъл да говорим за „справедливо“ или „несправедливо“ в света на банките, те не са тук, за да ни носят справедливост, те имат своята изключително важна роля, но тя не е в сферата на справедливата икономика. 

Но, за да си отговорим на въпроса ЗАЩО? те искат толкова срещу толкова малко, трябва да си спомним с колко служители, мениджъри, софтуерни експерти и т.н. те (банките) работят. Това са хора, които са на заплата. Сред основните функции на една банка е и това акционерите да са щастливи. Всичко това трупа върху цената на нашия кредит и – точно обратното – сваля от цената на нашия депозит. 

Ако сте си задавали този въпрос, е… не сте единствените. Преди години Лоик Льо Пишу също си го задава. Но не спира само дотам. Решава да намери и изход от затворения кръг. Той е французин и много години е работил във финансовата индустрия. Работил е и в България. Ето какво прави той: заедно с поляка Лукаш Лукашевски сядат и решават да намерят изхода от лабиринта с несправедливото кредитиране. Целият им екип е от българи. Компанията Klear е малка, но затова пък ефективна.

Освен гордостта, че една българска компания може да революционизира света на финансите, има и още (може би по-важни) „бонуси“ за нас – клиентите. А именно възможността да елиминираме всички онези, имащи нужда от заплата, по веригата, за да сведем вземането и даването на кредит до това то да бъде помежду ни. Клиент А дава заем на клиент Б и чака връщане с лихва. Това е peer-to-peer моделът. 

Какво печелят двете страни от това?

Клиент А – който дава – получава лихва за парите си (очаквана средна годишна доходност) 5,5%. Ако вложи същите тези пари в банка, ще получи 1% за депозита си. 

Платформата Klear обаче предлага и още нещо на клиентите си, а именно съвети и инструменти за финансово обучение и повишаване на финансовата култура (която е на рекордно ниско ниво в България). Сред примерните съвети съществува ето това: ако инвестирате 1000 лв. и ги разпределите в портфейлите на 100 кредитополучатели, ако един от тях не успява да си плаща вноските – инвеститорът ще има 1% загуба. Ако обаче инвестира 1000 лв. в ЕДИН кредитополучател и той не успява да си плаща вноските, това е 100% загуба. 

Ето това и още много такива практични съвети за управление и инвестиции има в Klear

Сега и от другата страна – получателите на кредит. 

Дали имате нужда от ремонт вкъщи, лятна почивка, нови ски, нова кола или пък нещо много по-голямо, да платите първата вноска при покупка на жилище на зелено, например, банката ще ви даде кредит, но при знаете какви условия и със знаете какви лихви, освен това ще ви натовари и с доста скъпа застраховка.

 

Вече няма нужда просто само да "свързвате двата края". Справедливото кредитиране е изход и начин... както се казва: има ли желание, има и начин.

 

Годишният лихвен процент на платформата е, както следва: 

(Да кажем, че вземете кредит от 10 000 лв.)

Искате да изплащате 1 година – ГЛП е 3,5% и месечната ви вноска е 861,95 лв. 

Ако разсрочите за 5 години пък, ето как изглеждат нещата:

4,9% ГЛП и месечната ви вноска е 193,90 лв.

Ето и една таблица по разсрочване в години

(да отбележим, разбира се, че това е само пример,
тъй като всеки получава индивидуална оферта с условия,
зависещи от неговите индивидуални обстоятелства):

Klear има за цел да поддържа прозрачност на услугите си. Като за начало, на сайта им можете да видите имената и лицата (буквално – на снимка) на всички служители и да се запознаете с биографията им. Първите две обещания на Klear са: 1. Справедливо за всички и 2. Пълна прозрачност. Ето какво обясняват по тази втора точка: „Усилията ни са насочени към това, платформата на Klear да е максимално прозрачна от гледна точка на потребителите. Те трябва да са наясно във всеки един момент какво се случва с парите им, както и защо се случва това. Когато променяме нещо, винаги разясняваме причината за действията си. Прозрачността е ключова и за нашата комуникация. Споделяме не само добрите, но и лошите новини“.

А пък по точка 1. казват: Винаги се стремим да намерим оптималното решение – онова, от което печелят всички. Ако нещо е добре само за нашите инвеститори, но не и за кредитополучателите (или обратно), не го правим. Също така никога не бихме се възползвали от някого, който не е добре информиран или се намира в затруднено положение“.

Трябва да се отбележи нещо много важно, а именно, че Klear е алтернатива на банките, а не на компаниите за бързи кредити – не се отпускат кредити на хора с лоша кредитна история, без доказуеми доходи или с много високо ниво на задлъжнялост. 

Като типичен представител на икономиката на споделянето, P2P инвестирането има за цел да предложи по-изгодни условия за всички участници (peers), премахвайки огромните комисионни на класическите финансови институции.

Взимането на кредит става много по-лесно и бързо отколкото от банка. Всичко е онлайн, не ходиш до офис и парите (ако те одобрят) ще пристигнат в сметката ти вероятно още същия ден

Как и защо Klear може да предложи толкова добри условия? Истината е, че без технологията нямаше да се случи нищо от това. Технологията, която позволява оптимизиране на всички процеси.

Освен това няма физически офиси (минус един голям разход), няма и огромен екип (минус още един голям разход), който да чака заплата и бонус. Да, изключително малкият екип значително намалява от разхода. 

Ако не сте виртуози във финансовия свят, но пък имате пари, които не желаете просто „да стоят“ в някоя банка, друг да ги управлява и да печели от тях, докато вие получавате 1% за депозита си… Е, няма нужда да карате специални курсове или да наемате консултанти. Klear, освен че разполага с информационна база данни за хора като вас, статии в блога си, цял куп съвети и още, и още, разполага също така и с една улеснена функция за автоматично инвестиране. Избирате си определени критерии, според които инвестирането и реинвестирането на печалбата става автоматично. 

Да, наистина е толкова лесно. 
 

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
7777 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.21 | 07:57

2
Новини.бг - медиен кенеф Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
Regbi

2021.10.20 | 12:50

1
Изобщо не се набутвайте с тези. И банките са зле, бързите мутренски кредити са още по-зле, а тези са чиста пирамида, която след време ще изгори.

Добави коментар

Водещи новини