След среща с властта: В ново държавно предприятие ще работят миньорите от Маришкия басейн

  • 13 октомври 2021 15:52

  • 2028
  • 2
© Булфото

Държавно предприятие "Конверсия на въглищните региони" ще извършва рекултивацията на старите рудници след спирането на тяхната работа, като в него ще работят работници и служители от Маришкия басейн. Мярката ще влезе в Плана за възстановяване и беше обявена след разговори между властта и синдикатите.

1,7 млрд. лева от общо 2,4 млрд. лева от Фонда за справедлив преход ще бъдат инвестирани в региона, като "именно с тези средства ще бъдат създадени нови устойчиви работни места с достойни доходи", обяви вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той подчерта, че рекултивацията ще отвори много работни места, като с труда на бившите миньори ще се създадат условия за идване на нови инвеститори и разгръщане на нови производства.

Янев ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа"

Правителството ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да бъде 2040 г. Пеканов отбеляза, че изискване на ЕК е да се посочи времева рамка, която след това да бъде финализирана от следващите кабинет и Народното събрание.

Той подчерта, че предишните управляващи не са имали никакви действия по въпроса, "защото темата е трудна", а сега трябва да се гарантира, че ще бъдат получени парите от Европа.

В Националния план за енергетика и климат има два липсващи момента – плавният преход към безвъглеродна икономика и въпросът за ядрената енергетика. Тези два въпроса са свързани – когато вадим базова мощност, трябва да я заместим с друга, подчерта и енергийният министър Андрей Живков.

Какво мислят синдикатите?

Днешният протест под прозорците на властта вероятно ще се повтори скоро, защото следващият парламент и редовното правителство може да ревизират договореното днес със служебния кабинет, отбеляза Пламен Димитров от КНСБ.

Миньорите от "Марица-Изток": Готови сме да легнем на релсите

По думите му има важни въпроси, по които тепърва трябва да има развитие като това България да поиска замразяване на цените на емисиите. Освен това трябва да се търси финансиране за внедряване на технологии за улавяне и използване на въглеродния диоксид в Маришкия басейн.

Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда, каза и Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Владимир Василев
2028 2

Коментари 2

Добави коментар
Баси

2021.10.13 | 18:09

2
Как лъжат хотата!
ТУРБО ИДИОТИ!!!

2021.10.13 | 18:06

1
ГЕРБ МОЖЕ ДА НЕ ПРАВИ РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ!!! ДУМИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА НА РАДЕВ И ПАРТИИТЕ МУ, СА ДОСТАТЪЧНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ГЕРБ!!!

Добави коментар

Водещи новини