Семерджиев: Топлофикациите да намаляват загубите по мрежата, които плащат потребителите

  • 01 юни 2012 11:02

  • 548
  • 0
Семерджиев: Топлофикациите да намаляват загубите по мрежата, които плащат потребителите
©

Топлофикационните дружества нямат стимул да намаляват загубите по мрежата, защото те влизат в крайната цена, която заплащат потребителите.

Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев на открито заседание на комисията за цени в сектора от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Семерджиев заяви, че такъв подход не е правилен. По думите му – дружествата трябва да се стремят да намаляват тези загуби, защото това ги прави неефективни.

Трудно ще останете на пазара, ако няма преференциална цена, а такъв момент ще дойде, каза председателят на регулатора.
Някои от представителите на топлофикациите изказаха възражения за цената, предлагана от работната група на регулатора за електроенергия от комбинирано производство, намалени разходи за амортизации, отчетена различна норма на възвращаемост на капитала, липса на обективност на критериите при определяне на цените и др. Те изтъкнаха и високата цена на природния газ като причина за лошо състояние на дружествата.

Семерджиев възрази, че финансовото състояние на газовия доставчик „Булгаргаз” е много по-лошо и загубата на компанията е близо 70 млн. лева, защото цената на природния газ винаги е била потискана. Винаги сте получавали възможно най-ниската цена на газа при нашите условия за доставка на природен газ, посочи той.

Повечето от топлофикационните дружества заявиха, че ще представят писмени становища и че все още правят анализи заради краткия срок след публикуване на работните доклади на комисията.

Според предложенията на работната група на регулатора, топлоенергията в София ще поскъпне с 0.5 %, а в Русе с 11.6 %.
По-евтино за топла вода ще плащат в Пловдив – с 29.6 %, в Бургас – с 20.3 %, във Варна – с 19.8 %, в Плевен – със 7.3 %, във Враца – с 9.2 %, във Велико Търново – с 9.4 %, в Перник – с 3.1%, в Сливен – с 10.9 %, в Габрово – с 1.7 %.

Изчисленията са правени при действащата цена на природния газ. Предстои регулаторът да реши каква ще бъде цената на газа от 1 юли. Окончателни решения за цените, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе на закрито заседание в края на месеца.

Последвайте канала на

548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини