НАП ще търси данъците върху 96 млн. лв. доходи от интернет търговия

  • 26 септември 2021 11:08

  • 761
  • 5
НАП ще търси данъците върху 96 млн. лв. доходи от интернет търговия
© Novini.bg

НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми. Това съобщиха от пресцентъра на НАП.

Към момента приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

Над 2100 фирми попаднаха под прицела на НАП

При анализа на лицата данъчните се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея. Например – едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лв. на курс. Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби.

През септември НАП включи в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл.50 от Закона за данък върху доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

С данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи, уточняват от приходната агенция. Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година. Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

НАП стартира информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Радина Лазарова
761 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.09.26 | 12:44

4
Полупроводниковите устройства се състоят от микропроцесор с размери на пясъчно зърно, сензори, антена, модул памет и батерия. Според един от инициаторите на изследването, професор Джон Роджърс, дизайнът на микрочиповете е копиран от подобните на витло семена на мадагаскарския жасмин. Поради своите аеродинамични характеристики, семената остават във въздуха дълго време, кацат бавно и гладко. Според учените, те имат перфектен дизайн за копиране от електронни летящи микроустройства. Микрочиповете могат да се използват за измерване и контрол

2021.09.26 | 12:47

5
колко години виси едно съобщение по facebook в техен архив ? Отговор : Без ограничение , освен ако заявете изрично изтриване .

2021.09.26 | 12:37

3
Стоката без поне 6 месечната гаранция не е стока а боклук .

2021.09.26 | 12:36

2
става ли въпрос за внесени контейнир-композиция с декларация боклук ?

2021.09.26 | 12:34

1
има ли законен пряг за честота на сделки , изискане за определяне дали предмет е личен или търговски , както и какъв норматив за стока от контейнерите за боклук ?

Добави коментар

Водещи новини