Цената на розите удари 2,70 лв.

  • 30 май 2012 20:18

  • 1002
  • 0
Цената на розите удари 2,70 лв.
©

Цената на розовия цвят удари 2.70 лв за килограм и това е абсолютен рекорд за последните няколко години. Първите килограми розов цвят бяха изкупени за 2.00 лева на килограм, но за броени цената им се покачи драстично, пише пловдивският вестник "Марица".

Противно на някои прогнози от началото на кампанията, че тя може да стигне и до 3.00 лева, към днешна дата вече се смята, че няма да мръдне нито със стотинка нагоре. Някои от фирмите, които изкупуват розов цвят, вече изнемогват пред тази цена, твърдят запознати с проблемите в този бранш в Розовата долина.Но въпреки това розоберът ще приключи на 2.70 лв, просто няма накъде, след като се е стигнало до тук, допълва коментара Атанас Колев, собственик на стотици декари розови градини в Подбалкана.

Част от преработващите фирми смятат, че са се набутали здраво, плащайки такава непосилна цена за суровината, като се надяват на огромен интерес към най-ценния продукт от роза дамасцена - българското розово масло. 2.30 лв за килограм цвят беше най-нормалната цена, която никак не е малка, допълва Атанас Колев.

2009-та и 2010-та година бяха почти нулеви за търговията с розово масло. Тогава световната финансовата криза спря изкупуването на розовото масло почти на 100%. Пазарът се отвори страхотно през 2011-та и очакванията на производителите на скъпоценната течност са за сключване на договори с много по-големи обеми, при цена над 6000 евро за килограм течно българско злато, коментира инж. Иван Димитров, експерт по етерично-маслените култури.

Последвайте канала на

Novini.bg
1002 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини