Въвеждат нови изисквания за продажбата на крушки

  • 15 септември 2021 12:22

  • 718
  • 1
Въвеждат нови изисквания за продажбата на крушки
© Pixabay

Нови етикети на светлинните източници изместват старата система за отбелязване на енергийната ефективност. Промяната е както в България, така и в цяла Европа и е продължение на новите европейски регулации, според които етикети на всички продукти следва да се актуализират поетапно през следващите няколко години, съобщава БНР.

"Досега не само на крушките, но и на уредите можеше да се види скалата от A до G. През последните години обаче, повечето продукти заемаха сегмента на класове от А до A+++. Затова и тази система вече не отговаря на динамиката и развитието на технологиите, смята Мария Кръстева, ПР на един от проектите.

С цел постигане на пълна прозрачност, класовете на енергийна ефективност са със завишени критерии и вече са разпределени само в скала от A до G.

Най-ефективните продукти в следващата една-две години ще бъдат клас В. При едно сравняване в магазините, лесно ще се вижда, защото всички светлинни източници ще бъдат с нови етикети и ще се вижда кой продукт, до колко е ефективен.

"Нов елемент на енергийния етикет е и QR кодът, който препраща към европейската продуктова база данни", разказа Кръстева.

"Той ще се намира в десния горен ъгъл на всеки етикет и ще отвежда до продуктовата информация за всеки отделен продукт в централизирана база на ЕС - EPREL. Цялата информация ще бъде дигитализирана, за да се спести хартия и да бъдем по-енергоефективни. А от друга - чрез навлизането на смарт технологиите да е по-лесно за потребителите."

Електрическите крушки вече с нови етикети

"От въвеждането си през 1994 г. енергийният етикет се наложи като една от най-успешните инициативи на Европейския съюз, свързани с енергийното потребление", смята евродепутатът Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Последвайте канала на

Novini.bg
718 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДА ДА

2021.09.16 | 11:50

1
ПЕДЕРАСТИЯ ОТВСЯКЪДЕ !

Добави коментар

Водещи новини