Разораването на дюни ще се наказва строго на територията на област Бургас

  • 20 август 2021 14:24

  • 556
  • 1
Разораването на дюни ще се наказва строго на територията на област Бургас
© Булфото архив

Разораването на дюни ще се наказва строго на територията на областта. Това стана ясно по време на брифинг в Областна администрация на Бургас. Във връзка с репортажи, касаещи констатирани следи от моторни превозни средства, както и заснети от граждани автомобили на територията на плаж „Алепу“, областният управител проф. Мария Нейкова свика спешна среща между директорите на ОДМВР-Бургас, на РИОСВ-Бургас, на Икономическа полиция и други институции.

„Издадох заповед, с която разпореждам да бъде прилагана цялата строгост на закона. Ако някой не е разбрал, че това деяние е нарушение или престъпление, то е добре това да стане ясно. За всички нарушители Наказателният кодекс е предвидил член 278, според който:

„Който унищожи или повреди изключително ценни единични и невъзстановими земни и скални образования, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2000 до 20 000 лева“, заяви тя.

Екоинспектори проверяват сигнали за разорани дюни на плаж "Алепу"

Паралелно с това, ОДМВР и РИОСВ ще прилагат и принудителни административни мерки, съгласно Закона за административните нарушения и наказания, според който „вещите, предмет за нарушение и вещите, послужили за неговото извършване, се отнемат в полза на държавата“.

„Апелирам всички български граждани и институции, които установят такива нарушения, да информират компетентните органи, за да може да се приложи цялата строгост на закона“, посочи проф. Нейкова.

Ст. ком. Калоян Калоянов - директор на ОДМВР - Бургас, уточни, че за установяване на такива нарушения на охраняеми плажове, ще се търси съдействието на ангажираните със стопанисването им, а за плажовете, които са неохраняеми, основно ще се разчита на сигнали от страна на граждани.

„Единственият начин да се реагира бързо е, когато самите летовници са свидетели на подобен тип нарушения и своевременно подадат сигнал на тел. 112 – най–бързият и ефективен начин за достигане до органите на полицията и за реакция от наша страна. Чудесно е, че сигналите се споделят в социалните мрежи, но за да има бърза реакция, предвид дългата плажна ивица, добре е да получаваме сигнали“, заяви ст. ком. Калоянов.

Той добави, че ще се засили контролът на неохраняемите плажове по установяване на подобен вид нарушения, който ще се осъществява чрез периодичен обход от полицейски патрули.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2021.08.20 | 18:03

1
Жалкари. "Строго" трябва да е съизмеримо с нанесената щета - а ако нанесената щета е незаменима, 20,000 лева (каквито няма да се присъдят на никого след обжалване) нищо не правят. Най-малкото, трябва да се убие "бизнесът" - унищожител, което значи за такъв вид нарушения да се прекрати глупостта "ограничена отговорност" и мошениците-собственици да се гонят докрай.

Добави коментар

Водещи новини