Технологичен проблем изключи Шести блок на "Козлодуй"

  • 27 май 2012 18:19

  • 868
  • 0
Технологичен проблем изключи Шести блок на "Козлодуй"
©

1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от електроенергийната система на страната в 19.52 часа снощи след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част на блока), съобщиха от атомната централа.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа. За спирането на блока е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. 

Установени са причините, довели до спирането на блока, и благодарение на бързата и професионална реакция на екипа на АЕЦ "Козлодуй" технологичният проблем е отстранен. В момента се извършват предпускови операции и се очаква утре, 28 май, шести блок да бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Мощността на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", който бе включен в експлоатация на 24 май след годишен планов ремонт, се повишава в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини