Ускоряване на инфлацията в ЕС и в България през май с 2,3 на сто

  • 17 юни 2021 13:24

  • 222
  • 0
Ускоряване на инфлацията в ЕС и в България през май с 2,3 на сто
© Pixabay

Потребителските цени в еврозоната се повишиха през май с 2% спрямо година по-рано, а инфлацията в целия ЕС и в България нарасна с 2,3%. Ускоряването на инфлацията е в резултат на по-ниската ценова база преди година, когато Европа все още се намираше в първата вълна на коронавирусната пандемия, както и поради засилващото се търсене след отваряне наново на икономиката.

Това показват окончателни данни на европейската официална статистика Евростат.

Индекс на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през май с 0,3% спрямо месец по-рано и нарасна на годишна база с 2,0%. Това е най-високата инфлация от октомври 2018 г. и първо нейно покачване от доста време насам над целевото ниво на Европейската централна банка за инфлация от малко под 2 на сто.

Британската инфлация надхвърли през май важното ниво 2 на сто

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през май с 0,2% на месечна база и нарасна с 1,0% на годишна база след повишение с 0,7% през април.

Най-голям принос за инфлация през май оказа повишаването на енергийните цени с 0,8% на месечна и с цели 13,1% на годишна база, докато цените на услугите се повишиха с 0,2% на месечна база и с 1,1% спрямо година по-рано. Неенергийните индустриални стоки се повишиха на годишна база с 0,7%, а цените на храните, алкохола и тютюневите изделия нараснаха с едва 0,5 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация се повиши през май с 0,3% спрямо април и нарасна на годишна база с 2,3% след увеличение с 2,0% месец по-рано.

Отрицателна годишна инфлация през май беше отчетена единствено в Гърция (годишно понижение с 1,2%), докато най-висока годишна инфлация имаше в Унгария (скок с 5,3%), Полша (с 4,6%) и Люксембург (с 4,0%).

Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през май се повиши с 0,1% спрямо предходния месец и нарасна на годишна база с 2,3% след повишение с 2,0% през април, потвърждавайки данни на НСИ от по-рано тази седмица за хармознираната инфлация в нашата страна.

Novini.bg
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини