Гледай на живо

Евро 2020: Хърватия - Шотландия 2:1

Румен Гълъбинов: Инфлацията у нас може да се ускори през втората половина на 2021 г.

07 юни 2021 11:53

Румен Гълъбинов: Инфлацията у нас може да се ускори през втората половина на 2021 г.
© булфото /архив/, личен архив
569 5

Тази година ще бъде на икономическо възстановяване по света и в България, коментира за novini.bg. независимият финансов експерт Румен Гълъбинов.

  

Но възстановяването няма да бъде гладко и равномерно, защото за някои сектори 2021 г. започна с ново затваряне на ресторанти,хотели, молове и други търговски обекти.  

Важно е антикризисните мерки да продължат, въпреки че икономиката като цяло ще се възстанови с различна степен в отделните сектори.

Сега се очаква икономиката ни да се възползва от

нарастване на външното търсене и износа ни,

което ще бъде подкрепено от възстановяването на най-важните външно-търговски партньори на България в ЕС.  

Междувременно инфлацията в България се очаква да се ускори през втората половина на 2021г.

В същото време очакванията по отношение на инвестициите в страната ни са за малко на брой през настоящата година.  

Публичните вложения обикновено се забавят около изборите, а частните също ще са на изчакване.  

Политическата нестабилност и коронакризата се отразиха негативно на инвестициите в страната ни, като

не се очаква да стартират големи проекти

от частни инвеститори през 2021 г.

Няма перспектива и плановете, финансирани от Европейския фонд за въстановяване да стартират скоро, въпреки че би било полезно да се подпомогне възстановяването чрез бързото започване на такива проекти.

Икономическото възстановяване през 2021 г. няма да бъде достатъчно, за да се върнем на нивата отпреди кризата в рамките на една година.  

Ако текущите тенденции се запазят, някъде в началото на 2022г. България може да достигне пълно възстановяване от кризата поне на макроикономическо ниво.  

Но някои сектори могат да отнемат повече време, например международният туризъм вероятно ще се съвземе бавно, въпреки че ваксините ще помогнат за преодоляване на страха от пътуване в чужбина.  

Очаква се както износът, така и потреблението да допринесат положително за разрастването на българската икономика през следващите две години.  

За съжаление международните вериги за доставки все още не са напълно възстановени.  

Транспортният сектор се очертава като големия губещ в кризата.  

Много сфери на българската икономика са силно засегнати от ограниченията и пандемията и въпреки мерките за подкрепа на правителството, икономиката ще се бори да се възстанови до нивата отпреди кризата през 2021г.  

В същото време през юли 2020 г. България се присъедини към ERM2  и това се очаква да тласне страната към по-нататъшни реформи, които да осигурят стабилността на финансовия сектор.

Възстановяването на България ще бъде подкрепено

от значителни европейски фондове по различни програми от Многогодишната рамка за финансиране на ЕС за 2021-2027 г., както и от допълнителни схеми за подпомагане от ЕС, като Механизма за възстановяване и устойчивост.  

България може да получи еврофондове на обща стойност близо 30 млрд. евро между 2021 и 2027г.  

Според ОИСР, след свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България се очаква да се възстанови с 3,8% през 2021 г. и 4,4% през 2022 г. БВП ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г. Възобновяването на икономиката ще създаде нова сила в домакинското  търсене и бизнес инвестиции, които ще заменят държавните разходи като основен двигател на растежа. Икономическото възстановяване ще се отрази в постепенни подобрения на пазара на труда.

В заключение, очаква ни бавно възстановяване, въпреки прогнозираното ускоряване на икономическата активност.  

През тази и следващата година перспективите остават несигурни и растежът може да бъде по-слаб от предвидения, ако пандемията отнеме повече време, а условията на външното финансиране се затруднят или геополитическото напрежение в района ескалира.

Novini.bg
569 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Lindartrca

2021.06.08 | 06:33

5
М­­л­­а­д­­­а­­ ­­м­­о­­­к­­­р­­а­­­ ­­у­­­ч­­­е­н­­­и­­ч­к­­а­­ ­ч­­у­­к­а­ ­­­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­W­ ­­­.­ ­B­ ­­G­­ ­­1­ ­­7­­­ ­­­.­ ­C­­­ ­­L­­ ­­­U­ ­­­B
Moniquecirba

2021.06.08 | 01:43

4
М­­­л­­­а­д­­а­ ­­м­­­о­­к­р­­­а­ ­­­у­­ч­­е­н­­и­ч­­к­а­­­ ­­­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­ ­­­W­­ ­­­W­­ ­W­­ ­­.­ ­­­B­­ ­­G­­­ ­­­1­­­ ­7­ ­.­­ ­­­C­­ ­L­­ ­­U­­­ ­­­B
Koreyeegxa

2021.06.07 | 23:27

3
М­л­а­д­­а­­­ ­­­м­­о­к­­р­­а­ ­у­ч­­­е­­­н­­и­­­ч­­к­а­­ ­­­ч­­у­к­а­ ­ ­­­W­­ ­W­­­ ­­W­­ ­.­ ­­B­­ ­­G­­­ ­­1­­­ ­­7­­­ ­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­­ ­­­U­­ ­B
Jessicaowgqa

2021.06.07 | 18:07

2
М­л­­­а­д­­а­ ­м­­­о­­­к­­р­­а­­ ­­у­­­ч­е­­н­и­­­ч­к­а­­­ ­­ч­у­­к­а­­ ­ ­­­W­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­.­­ ­­­B­ ­G­­­ ­­­1­­­ ­7­ ­.­­­ ­­­C­ ­L­ ­­­U­ ­­­B
Ashleyqlcha

2021.06.07 | 12:22

1
М­­л­­­а­­д­а­ ­­­м­­о­­к­р­­а­ ­­у­­­ч­­­е­н­­и­­ч­к­­а­ ­­­ч­­­у­­к­­­а­­ ­­ ­W­­­ ­W­­ ­­W­­ ­.­­ ­B­ ­­­G­ ­­­1­ ­­­7­­­ ­­­.­­­ ­­C­­­ ­­L­­­ ­­U­­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини