Трябва ли да се прави актуализация на бюджета?

  • 29 април 2021 16:40

  • 738
  • 5
Трябва ли да се прави актуализация на бюджета?
© Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев и финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влязоха в заточен спор по темата трябва ли да се актуализира държавния бюджет.

Държавният глава настоя правителството в оставка да внесе актуализация на бюджета, докато 45-ия парламент е още жив. Той обаче получи отказ от министъра на финансите с думите, че всички разходи са финансово осигурени. 

Има ли пари в държавата? Отговорът на Георги Ганев от ДБ

"Доколкото видяхме от изслушването на Ананиев и после от Георги Ганев, новият председател на бюджетната комисия - няма консенсус по тази тема и се смята, че бюджетът в този си вид може да издържи", посочи журналистът и представител на Съвета за икономически и публични политики (СИПП) Михаил Кръстев в ефира на Bulgaria ON AIR. По-важният въпрос според него е защо не се правят бюджети, които нямат нужда от преправяне, а оставя вратичка за актуализация. 

"Проблемът в момента да се прави актуализация на бюджет е, че нямаме данни за приходите от корпоративния данък. Тези постъпления още не знаем какви са, а те първа ще разберем какви са постъпленията от данъчните декларации на физически лица", заяви от своя страна икономистът Георги Вулджев. 

Според него големият проблем с държавните харчове е, че се удължават разходни политики, които по презункция трябваше вече да са свършили - надбавките към пенсиите. Оттам идва основният натиск за актуализация. "Това е лош начин на водене на пенсионна политика. Не може да се увеличават пенсионните доходи с някакви помощи и се използва, за да се държи заложник този електорат", добави икономистът. 

Михаил Кръстев с прогноза: Икономическата криза тепърва ще се разгръща

"Пенсионната система е с много заложени проблеми. През миналата година дупката в бюджета беше по-голяма. Това е сбъркана реформа, но промените не могат да бъдат предприети по време на криза", изтъкна Кръстев.

Последвайте канала на

Novini.bg
738 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
XXX

2021.05.15 | 13:12

5
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
Дедо Пене

2021.04.30 | 20:49

4
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ХРАН.ТУТНИЦИ С 30%, А ПЕНСИИТЕ С 5% И ЗАПЛАТИТЕ НА БИЗНЕСА ИЗМЪЧЕНО С 10%!!!
Julissa

2021.04.30 | 18:56

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.04.29 | 17:36

2
Чакай бе, как така можеше да има пенсионни надбавки, докато Тиквата си купуваше пенсионерски гласове, а сега, когато вече Тиквата загуби, ВНЕЗАПНО не може? Защо?
бкп в белене!

2021.04.29 | 16:49

1
наистина ли гласувахте, дебили, селския урод татяна дончева, дс ченгето - жабок и педала вигенин да са председатели на парламента????!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини