Кузман Илиев: Локдаунът е историческа грешка и нарушава правата на човека

  • 19 март 2021 13:53

  • 2291
  • 13
Кузман Илиев: Локдаунът е историческа грешка и нарушава правата на човека
© Фейсбук

Локдаунът е историческа грешка и нарушава правата на човека. Това посочва в анализ за Novini.bg икономистът от Съвета по икономически и публични политики Кузман Илиев. 

Да спрем за секунда и да помислим за логиката на “затварянето”. Ясно е какво казват лекарите, когато ги попитат какво да се прави. Те виждат смъртта в очите. Този път по-често. Те са на ръба на силите, има недостиг на материали и легла, на персонал. А който не уважава лекарите, няма разум и сърце - всеки е имал здравословен проблем, а навременната намеса на авторитетен лекар и добра дума са му вдъхнали кураж. Вероятно дори са го спасили, излекували са го.

Кузман Илиев с коментар за предстоящия локдаун в София

Въпросът е, че публичната политика не е медицина. Нейните решения касаят всички обществени системи. Затова тя трябва да стъпва на грижата за здравето, но и на духа на правото, логиката, икономиката, психологията. Просто средата, която политиката създава, касае всички. И трябва да се вземат много фактори предвид, когато се създава тя.

Затова и ние избираме “политици” - за да носят тежката отговорност, която тази сложна и противоречива дейност предпоставя. Проблемът е, че глобално се прехвърля отговорността на лекарите. А нито някой ги е избирал за тази специфична задача, нито те имат подхода за правене на публична политика. В този смисъл да бъде хулен щабът е безпочвено. Не той е виновен и не той носи реалната отговорност.

И сега: стигаме до същината. Какво трябва да вземат предвид моментно управляващите? Не е ли “здравето” на гражданите най-важното - пък после покупки, ресторанти, спорт и прочие. Този възглед често се поддържа от хора със “защитени” доходи - работещи в онлайн среда, в държавната администрация, или хора с пари. Много пари. Те не приемат второ мнение. Здравето преди всичко, настояват те - нищо, че то видимо не се подобрява със затварянето. Дори напротив - здравният статус трайно се понижава.

Икономистът Кузман Илиев с предложения за антикризисни мерки

Но здравето ли е най-важното действително? В логическата йерархия на живота здравето обаче е на второ място. Повтарям - здравето идва едва на второ място. На първо е оцеляването и подсигуряването на живота. Може да си жив, без да си здрав, но обратното - не е възможно.

За да поддържаш живота имаш нужда от калории, вода, слънце, подслон, движение, социална среда, за да си психически стабилен. Тези неща не са даденост. Затова и когато се пише Конституция в нея се залага правото на живот и частна собственост. Без право да притежаваш себе си, без право да се трудиш и да ползваш плодовете на труда ти - няма как да поддържаш живота. Едва на последващ етап идва здравето - качеството на този живот.

Днес икономическата система е сложна. Размяната между хората е опосредена от парите. Затова и не си даваме сметка какво по същество значи “локдауна”. Но да си представим, че пари нямаше. Размяната е пряка - бартер, - а всеки потребява каквото сам си произведе, т. нар. автаркия. Живееш в пещерата, а за да ядеш, излизаш, хващаш дивеч, береш корени и плодове и се прибираш.

Властта казва как ще компенсира гражданите и бизнеса

Сега си представете, че навън се появи опасна болест или болести. Както всъщност винаги е било в историята. Щаб няма - щеш не щеш, излизаш. Да, пазиш се, миеш се, ако намериш река, оглеждаш се за хищници. Но все пак излизаш, в противен случай умираш от глад. Изглежда логично, нали. 

Но днес като че ли тази логика е изчезнала. Де факто е забранено да излезеш от пещерата - не можеш да отидеш на работа. Или да отвориш ресторанта или фитнеса си. Неограничено във времето. Вероятно с години. Но токът, водата, парното, хлябът, наемът, комуникациите - те не идват даром. Че има и данъци, осигуровки и такси, за поддържане на публичната сфера. Следователно трябва да предложиш нещо, с което да генерираш доход, с който да покриеш тези разходи. И това е неизбежна необходимост, не прищявка. Трябва да излезеш от пещерата. Но е забранено. Параграф 22, чиста проба.

Защо? Защото публичната политика се е провалила в предоставянето на услугата “здраве”. Често в такива случаи държавата не прави нищо да подобри услугата си, а иска свиване на търсенето й - в случая здравна грижа - от гражданите. И налага локдаун, за да намали “натиска” върху болниците. Но със забраната да се излезе от пещерата, държавата нарушава право номер едно - правото на живот и неговото поддържане. Удря по-голямата ценност за сметка на безумно важна, но логически вторична. 

Не спирането на икономиката, а бърза реорганизация на работата в общественото здравеопозване. Приоритизиране на разходи, насочени към легла и ресурс за допълнителни санитари. В Германия дори вкарваха китайски лекари. В Швеция нямаше крути затваряния, имаше немалко заразени, но много ниска смъртност. Това е така, защото шведите са здрави, а през последния век са създали икономика и компании, които диктуват тенденциите из целия свят. По-бедните страни, плащат по-голяма цена за локдауна. Българите са застаряващи, с висок процент на диабет, сърдечно-съдови заболявания, недолекуване и недостатъчна профилактика. А това в комбинация с вируса води до високата смъртност. С мерки като затваряне тези проблеми се обострят, а изпреварващият растеж се отлага. Днес плащаме цената на грешките в миналото, днес поставяме основите на бъдещето.

Здравето и образованието са задачи и отговорност на отделния човек. Държавата и публичната политика целят да ги доставят - но често без успех. Както като количество, така и като качество. Затова, както съветват добрите лекари, трябва да правим упражнения, да вземаме витамини, да избягваме сладко и наситени мазнини, да сме позитивни и да комуникираме помежду си, спазвайки хигиена и дистанция. Повишавайки по този начин имунитета и съпротивителните сили на организма.

В никакъв обаче този неуспехи на публичната политика не бива да са за сметка на най-висшето право - това над самите нас и собствеността ни. Просто защото когато нарушаваме логиката на живота - рано или късно съвсем логически ще си понесем последствията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2291 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Cassiea16

2021.04.10 | 03:55

13
­­­В­­­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­т­­а­­­ ­т­и­й­н­ ­­­п­­у­­­т­к­а­ ­­­-­ ­­­W­­W­W­­­.­­­B­G­­­1­­­7­.­­C­­­L­­U­­­B­
Даскал

2021.03.31 | 23:09

12
Ти си изцяло изперкало бе момче!
САМО ИСТИНАТА

2021.03.20 | 17:41

11
НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НЕ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НЯКОИ ЗАЩИТАВАТ РУСКИТЕ НЯКОИ АМЕРИКАНСКИТЕ НЯКОЙ БЕЛГИЙСКИТЕ НАПРИМЕР С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА МНОГО ПЪТИ СА КАЗВАЛИ ЧЕ ПОДКРЕПЯТ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВЪВЕДАТ ЗАКОНИ КОЙТО ДА РАЗРЕШАТ ДЖЕНДЪРИТЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ПОД ПРЕДЛОГ ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ ЗА ДА МОЖЕ И ВАШИТЕ ДЕЦА ДА ИМАТ ЗАКОННОТО ПРАВО ДА СТАНАТ КАТО ДЕТЕТО НА БРАД ПИТ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ И ПОСЛЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ МНОГО ПОВЯРВАТЕ МИ НЕ ВИ ЛЪЖА ТЕ МРАЗЯТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ
Глупости

2021.03.19 | 19:43

10
Добри опаковани глупости. Много думи и бедно съдържание, с което пишман икономистът се опитва да оправдае тезата си. Когато го тръшне болестта, тогава да го чуем какви ще ги нарежда.
Санитар

2021.03.19 | 18:47

9
Перфектен коментар!Ама нали са тъпи,надали разбират за какво става дума!Мека се редвт на опашки и про.с ти.тут.ките от НОЩ да ги ваксинирват!

2021.03.19 | 18:10

8
ВЯРНО Е ! ДОЛУ ТИКВАРИНА и ЩАБА МУ !
ХХХ

2021.03.19 | 17:23

7
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА

2021.03.19 | 15:12

6
Абе тоя влезе в политиката и изтрещя, само кви простотии е наръсил пак.

2021.03.19 | 15:09

5
Кузмане, Кузмане! Платиха ти дребни покитици и лаеш , ама на халос. Като не ти харесва тук ходи в Сърбия, гърция или където искаш на м........та си..та там да видиш що е локдаун с вечерен час и т н.
Great

2021.03.19 | 14:56

2
Пожелавам ти да си жив и с лошо здраве, като алтернатива, която предлагаш. Ами то няма да ти живее бе, братче.

2021.03.19 | 15:05

4
Внимавай какво пожелаваш на другите, че се връща, ако не на теб, на близките ти със сигурност!

Добави коментар

Водещи новини