Разширяват регионалното депо за отпадъци в Шумен

08 март 2021 15:47

Разширяват регионалното депо за отпадъци в Шумен
© pixabay
190 2

Членовете на Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/ на общините в област Шумен желаят да се разшири Регионалното депо за неопасни отпадъци в кв. "Дивдядово" в града. Това е едно от предложенията за включване в Националния план за управление на отпадъците 2021-2028 г. на сдружението, съобщиха след заседанието му от пресцентъра на общинската администрация в града.

"Отчитайки значението на документа за бъдещите инвестиции на местно ниво, РСУО-Шумен изпрати до Националното сдружение на общините становище от името на членовете му. В него се посочва необходимостта от изграждане на инсталация за предварително третиране на смесените битови отпадъци, както и да се разшири Регионалното депо за неопасни отпадъци", е отбелязала Живка Атанасова - главен експерт "Екология" на Община Шумен, цитирана от пресцентъра на администрацията.

Плащаме си двойно и тройно да ни зариват с боклуци

В становището се посочва още, че Регионалното депо за неопасни отпадъци първоначално е проектирано и изградено за задоволяване на нуждите на община Шумен.

Впоследствие обаче е определено като регионално и капацитетът му на запълване е вече не повече от шест години. Опитите на общинското ръководство да привлече инвеститор, който да изгради завод за преработка на битовите отпадъци, не са осъществени. Това налага РСУО, в частност Община Шумен, да търсят други решения за обезвреждане на негодните за оползотворяване отпадъци.

Затова сега е необходимо да се предприемат действия за разширяване на съществуващото депо за смесени битови отпадъци - с изграждането на допълнителна клетка и необходимата инфраструктура, допълват от общинския пресцентър.

Мая Йорданова
190 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Suzannea22

2021.04.10 | 03:56

91211
­­­В­­­и­ж­­­т­е­­­ ­м­о­я­­т­­а­­­ ­­­т­­и­­й­­н­­­ ­­­п­­у­­т­­­к­­­а­ ­­­-­­­ ­­­W­W­­­W­­.­­­B­G­1­­­7­­.­­­C­­­L­­U­­­B­­­
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.08 | 19:28

33461
Гешев до евродепутатите: Направено е всичко по делата и проверките, свързани с Борисов, престъпление няма

Добави коментар

Водещи новини