Над 63 млн. евро одобрена инвестиция от ЕС за област Бургас

05 март 2021 14:19

Над 63 млн. евро одобрена инвестиция от ЕС за област Бургас
© Pixabay
279 2

Днес Европейската комисия одобри инвестиция в размер на повече от 63 милиона евро от Кохезионния фонд за осигуряване достъп до по-ефективна водоснабдителна и канализационна система за жителите на област Бургас в Източна България, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Този интегриран проект ще засили ефективността и устойчивостта на съществуващите съоръжения чрез намаляване на течовете и оперативните разходи, както и чрез подобряване на връзките. Проектът поставя важен акцент и върху опазването на защитените зони по Натура 2000 и природата в Бургаска област.

Емил Димитров с доказателства кой лъже и кой не с водата за Черноморието

По този повод комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Този проект ще допринесе за подобряване качеството на живот на близо 280 000 души благодарение на по-надеждното снабдяване с чиста вода, а други 53 000 души ще се радват на по-добри системи за пречистване на отпадъчните води. Този голям проект също така е от особено значение за околната среда и уникалното биологично разнообразие, защото спомага за подобрената устойчивост на водните източници.“

Обновената инфраструктура включва прокарването на около 7 километра нов водопровод и повторно изграждане на други 158 километра, с което ще се подобри качеството на питейната вода и ще се увеличи ефективността на снабдителните мрежи, като се намалят загубите на вода, които понастоящем възлизат на около 15 %. В допълнение ще бъдат положени 73 км канализационни тръби, а други 22 км ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадъчни води и изграждането на нови колектори за дъждовни води. Проектът има за цел да постигне съответствие със законодателството на ЕС и високи екологични стандарти. Не на последно място се очаква новото съоръжение за третиране на отпадъчни води да бъде въведено в експлоатация през март 2023 г.

Novini.bg
279 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123422
­­­B­­и­­ж­т­­­e­­­ ­м­­o­­­я­­т­a­­­ ­­т­­и­­й­­н­­ ­­п­y­т­­­к­­­a­­ ­-­­> ­­B­G­­­1­­7­.­­­C­­­L­­­U­B­­
Jennifera20

2021.04.10 | 03:56

91503
­В­­­и­­ж­т­­е­­­ ­­м­о­­­я­­­т­­­а­­­ ­­­т­­­и­й­н­ ­­­п­­у­т­к­­­а­ ­­­-­­ ­­­W­­­W­­W­­.­­­B­­­G­­­1­­7­­.­­C­­­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини