Експерт посъветва какво да правим с парите си в условията на икономическа криза

05 март 2021 11:36

Експерт посъветва какво да правим с парите си в условията на икономическа криза
© Кадър: Bulgaria ON AIR
4363 3

Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия. Това обясни икономистът проф. Красимир Петров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22771

Лично той очаква икономиката да бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".

Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити. За да не те захапе кризата, потънал в дългове, това е катастрофално, подчерта проф. Петров.

По думите му е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.

След отварянето на ресторантите: Никой не трябва да работи без трудов договор, предупреждават властите

Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма, обясни икономистът.

Той посочи още, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите, стана ясно от думите на експерта.

,,Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата'', отбеляза проф. Петров.

Епидемиолог призова да се мисли за връщане на мерките срещу COVID-19

,,Ваксините няма да повлияят на нашата икономика, без значение дали сме масово ваксинирани или не. Фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди'', изтъкна още той.

Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве, каза за финал на разговора проф. Петров

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22771

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4363 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123461
­­B­­­и­­ж­­т­­­e­­­ ­м­o­я­т­­­a­­­ ­т­­­и­й­­­н­­­ ­­п­­y­­т­к­­­a­ ­­-­­­> ­­­B­G­­­1­7­.­­C­­L­­­U­B­­
Анонимен

2021.03.05 | 13:29

30017
Въобще слушал ли си какво се говори? Цяла изненада е, че въобще хунтата на ГЕРБ са пуснали този икономист да говори в ефир.
ti

2021.03.05 | 11:09

29800
plateniat ot grob ekspert savetvai grobarskite prestapnici i politicite kakvo da praviat sas parite si a ne bednite hora koito niamat spesteni pari.

Добави коментар

Водещи новини