БХРА: Столична община да намали местните данъци и такси за хотели и ресторанти

  • 01 март 2021 15:14

  • 269
  • 1
БХРА: Столична община да намали местните данъци и такси за хотели и ресторанти
© Булфото

Столична община да намали местните данъци и такси и да не налага допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти.

За това настоя по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров, съобщиха от пресцентъра на асоциацията. Подкрепата на исканията на организацията би бил морален акт, предвид трудната ситуация, пред която е изправен туристическият сектор и необходимостта от спасяването му, подчерта Димитров.

Има ли наплив в заведенията по "Витошка"?

БХРА предлага да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет. Затварянето на търговските зали на ресторантите и другите заведения за хранене и развлечение, както и преустановяването на дейност на някои места за настаняване и драстичното намаление на посещенията в тези, които все още работят, води до намаляването в пъти на генерираните отпадъци и затова считаме за нормално и справедливо тази такса да бъде намалена, реципрочно на претърпените от бизнеса загуби, подчерта зам.-председателят на БХРА. Считаме и за общината би било много по-добре, точно сега в периода на криза, да има някакви, макар и намалени приходи, отколкото да очаква в бъдеще едни, на практика, несъбираеми вземания, обясни Димитров

Според членовете на БХРА е редно и да не се начисляват лихви за забава за дължимия данък сгради и такса смет до края на 2021г. , за да не се налагат допълнителни тежести върху бизнеса. Освен това от БХРА предлагат и да се освободят от плащане на тротоарно право заведенията и от наеми към общината, фирмите, които стопанисват общински обекти, които са затворени, поради кризата.

Ресторантьор: Ако решат пак да ни затворят, по-добре повече да не ни отварят

Сред вариантите за подпомагане на бизнеса от страна на Столична община е и да се опростят наемите на рекламни площи, които се предоставят от общината за периода на пандемичното положение, подчерта още Димитров. Предложенията на БХРА, които са внесени и писмено бяха подкрепени и от представителите на Националния борд по туризъм на Българско конгресно бюро, които обявиха по време на съвета, че също ще внесат подобни писмени позиции.

Последвайте канала на

Novini.bg
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.03.04 | 17:11

1
бой за тая крадлива сган, затваряй всички кръчмарски бардаци за системно неплащане на данъци и осигуровки.

Добави коментар

Водещи новини