Преговаряме за повече чартъри от Русия

  • 09 май 2012 06:33

  • 718
  • 0
Преговаряме за повече чартъри от Русия
©

Водят се преговори с руските авиационни власти по-голям брой авиокомпании, които извършват чартърни туристически полети, да могат да летят до български летища, съобщи зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

Освен това ще се търсят начини за увеличаване на трансферния прозорец за такива полети от Русия и през зимата, пише "Монитор". През това лято у нас ще дойдат 20 на сто повече руски туристи, уточни той пред „България Он Ер”. Има раздвижване също така на пазарите във Великобритания и Германия. Като цяло в страната се очаква между 5 и 8 на сто ръст на чуждестранните туристи, сочи първоначалната статистика, направена на базата на предварителните записвания и резервации. По данни на НСИ през първите три месеца на 2012 г. има увеличение на чуждите туристи с 4,9% спрямо същия период на 2011 г.

Културният и поклоннически туризъм са акцент в туристическа борса с международно участие “Вашата ваканция”, която започва в Бургас на 10 май. За участие в борсата идват представители на други държави от Югоизточна Европа, в това число Гърция, Италия, Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина, които успешно предлагат религиозен и културен туризъм, съобщиха организаторите. Те ще видят възможностите на Южното Черноморие и ще споделят своите практики.

Бургаска област ще им покаже Стария Созопол с новооткритата църква "Свети Николай" и остров Свети Иван, Поморие с единствения действащ по Черноморието манастир и Старинния град Несебър с маршрут "Духовен път".

Провеждането на регионалната борса съвпада с откриването на сезона в община Бургас, която има амбицията да развива целогодишен туризъм. Към момента само на територията на общината хотелите, квартирите и другите места за подслон предлагат общо около 3500 места. Повече от 120 000 са очакваните това лято туристи в града, поясни зам.-кметът Йорданка Ананиева. Организаторите на туристическата борса „Вашата ваканция” изразиха и недоволство от състоянието на плажовете – Северният плаж ще заработи от 25 май, а Централният все още няма стопанин.

Последвайте канала на

Десислава Станева
718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини