Ще обявят ли гражданско неподчинение работещите в бизнеса със заведенията?

  • 22 януари 2021 10:08

  • 3093
  • 7
Ще обявят ли гражданско неподчинение работещите в бизнеса със заведенията?
© Pixabay

Остава готовността на представителите на ресторантьорския бранш да протестират идната сряда, на 27 януари в 12 часа пред Министерския съвет, стана ясно от интервю на Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България за БНР. 

„Освен ако не ни отворят съвсем официално и при ясни и точни правила. Ако нямаме гаранция, че следващия път, ако се налага затваряне, те ще затворят или всичко, или нищо“, заяви той в предаването „Преди всички“.

Заведенията се заканиха да организират и протестно отваряне на 1 февруари.

„Ние вече нямаме избор. Членовете на нашите сдружения искат да направим протест, ако не бъдат отворени, защото някои от тях – примерно нощните заведения, реално от 13 март миналата година до 1 март тази година ще стане точно 1 година да не са работили. По едно време работиха малка част от заведенията, нощните, на нашето Южно Черноморие. В София, в големите градове през лятото нощните заведения не работят, защото хората са на почивка. В София реално нощните заведения ще са работили около един месец от септември до октомври, когато ни затвориха без абсолютно никаква нужда. Четири седмици след като бяхме затворени, случаите скочиха три-четири пъти, а не спаднаха“, обясни Евгени Зумпалов.

„Многократно ни беше обещано, че съвсем още малко остава, случаите падат. Очаквахме на 22 декември да ни отворят – не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят след Нова година – не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят, когато случаите спаднат под 1000 на ден, те вече са под 500 на ден“, допълни Зумпалов.

Проф. Асен Балтов: Да бъдем предпазливи, за да не се удавим накрая на Дунава?

Той смята, че не се представят медицински аргументи за това нощните заведения да продължават да бъдат затворени и препоръча „като гледат какво се случва в другите държави, да погледнат какво се случва в Швеция – в Швеция има, от май месец насам, най-ниска смъртност спрямо големите европейски държави“.

Проф. Христова: Очакваме ръст на COVID случаите у нас, мерките да не се разхлабват

Явно проблемът не е в заведенията, подчерта Евгени Зумпалов и даде пример с държави, в които работят училищата, а заведенията също са затворени като у нас.

„Германия, Франция, Англия са много по-зле от нас в момента. В Германия заведенията са затворени вече 6 месеца, но виждате какво се случва там. /…/ От цяла Европа видно е, че единствената работеща мярка е затворени училища, което го знаем всяка година от грипната ваканция. Ние не знаем как да се реши този проблем, но не сме съгласни да стоим затворени, защото някак е нелицеприятно и общественото мнение казва – как така кръчмите работят, а училищата не работят“, коментира Евгени Зумпалов.

Последвайте канала на

Novini.bg
3093 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Просто човек

2021.01.22 | 10:14

1
Хайде, покажете вашата твърда и правилна позиция...Протест!
народен глас

2021.01.22 | 11:35

7

едни идиоти обикалят улиците вече 6 месеца файда никаква ама тука колкото си по прост толкова повече викаш

народен глас

2021.01.22 | 11:33

6
не само на тях глоба а и на клиентите и ония Тарзан да плаща по 300 лева на клиент глоба
СМЪРТ ЗА ВАС

2021.01.22 | 11:33

5
НИКАКВО ОТВАРЯНЕ, НИКАКВО! ЩЕ СЕДИТЕ КАТО КУЧЕТА!

2021.01.22 | 10:34

3
Да и тряснат едни солени глоби не стига че им намалиха ДДС-то масово крият обороти въоще не спазваха никакви мерки а сега ще протестират.
Байчото на Бацето

2021.01.22 | 10:47

4
Да те тряснат сто манафи отзад!!!
Ох

2021.01.22 | 10:22

2
И този е БКП подлога нито дума как на Банско работят и за протестиращите от 4 месеца всяка вечер идиоти без маски на куп събрани мерки няма

Добави коментар

Водещи новини