Официално: България стана член на Агенцията за ядрена енергия

19 януари 2021 13:00

Официално: България стана член на Агенцията за ядрена енергия
© Pixabay
241 3

Приемането на България като равноправен член на Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на официалната церемония по случай присъединяването на България към АЯЕ на ОИСР, която се проведе онлайн.

В рамките на церемонията приветствия по случай членството на България в АЯЕ направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд.

Утре България става член на Агенцията за ядрена енергия, Борисов с участие на церемонията

Според министър Петкова това е и безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите доказателства за сигурност и безопасност. По думите ѝ ядрената енергетиката има особено голямо значение, защото тя е основен гарант за нашата енергийна сигурност. Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз за България са невъзможни без използването на ядрена енергия.

България е готова да даде своя принос и опит в областта на ядрената енергия, увери министър Петкова.

Novini.bg
241 3

Коментари (3)

Добави коментар
Ангел Борисов

2021.01.19 | 16:38

129330
Премиера Борисов се радва че са ни приели в Международната Атомна Енергия. Но в същото време е против изграждането гьола АЕЦ Белене. Дори и да се използват реакторите купени за Белене да се използват за АЕЦ Козлудуй, трябва да се търсят спонсори и в съседбите държави които за дял в Белене да участват финансово. Защото ще се сетят политиците ни да строят Белене когато всички съседни държави са си построили. Ако се посрой навреме централата ще трябва над 30 години да се възвърнат средствата. Тогава ще има печалба за разлика от похарчените над 30 милиарди за въоръжаване.Пари за въоръжаване трябва да се ползват от по висок данък на златодобивната ни промишленност, от наема за неплатените над десет години за ползването на военните ни бази както и от високите заплати на министри и депутати. Освен това бройката на депутатите трябва да се намали поне наполовина. Защото българите с най ниските си заплати не могат да се въоръжават и да пазят външната граница на Европа.
На бостана

2021.01.19 | 13:13

129029
Мястото му е във Белене а не да ни срами лоената гнилоч.

2021.01.19 | 13:30

129053
Добре е че не тъпаците като теб определят посоката на държавата.

Добави коментар