Три язовира в община Тервел могат да бъдат предоставени на държавата

  • 11 декември 2020 18:03

  • 1459
  • 1
Три язовира в община Тервел могат да бъдат предоставени на държавата
© pixabay

Три язовира в община Тервел, категоризирани като потенциално опасни при последния оглед през октомври от комисия на областната управа в Добрич, могат да бъдат прехвърлени безвъзмездно в собственост на държавата.

Общинският съвет ще разгледа на предстоящото си заседание предложението на кмета Симеон Симеонов процедурата да бъде открита за язовирите край селата Брестница и Зърнево и край Тервел. Водоемът край Брестница с обем от 4 289 000 кубически метра е категоризиран в първа степен на потенциална опасност макар от десетилетия да е сух, съобщи БТА.

Без критични ситуации в следствие на обилния валеж

Язовирът край Зърнево с обем 2090 кубически метра също е без вода. Единствено язовирът край Тервел с обем от 1 600 000 кубически метра е оскъдно завирен, посочва Симеон Симеонов в доклад до общинските съветници.

Кметът коментира, че повечето язовири в общината, изграждани през 60-те години на миналия век, са с нарушени стени, преливници, а отточните им системи с времето са заровени. Общината няма финансови възможности да предприеме ремонтните работи, а и не разполага със строителните книжа и техническата документация от времето на изграждането на язовирите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1459 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.11 | 18:38

1
Едно време бяха държавни и немаше проблеми с тях, ама от много ум и красота стигнахме дотук.

Добави коментар

Водещи новини