Цената на тока на българската енергийна борса днес е най-високата в Европа

Токът, търгуван на българската борса за днес в сегмента "ден напред", се е продавал за 184 лева за мегаватчас, като скокът е с близо 67 процента спрямо предишния ден.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори посочиха, че цената на българската енергийна борса днес е най-високата в цяла Европа.

Те изпратиха отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което настояват за среща, на която проблемът да бъде обсъден.

Изпълнителният директор на федерацията Ивайло Найденов каза за БНР: "България традиционно е с най-високите цени на годишна база на борсовия пазар, като в условията на пандемия и икономическа криза цената на енергията на борсата у нас достигна най-високите нива в Европа за пореден път. Нашите данни показват, че осреднената цена от началото на годината също е най-високата в Европа. За енергоинтензивните предприятия високата цена на електроенергията е силен удар върху тяхната конкурентоспособност, особено в условията на настоящия икономически спад и свитите им пазари, като не се виждат мерки в тяхна подкрепа". 

Енергийната борса затвори при средна цена 79.99 лева за мегаватчас

Справката за днес на нашата борса показва, че доставките за утре са се продавали средно за 162 лева за мегаватчас. На европейските борси цените на тока се движат между 48 и 90 евро за мегаватчас, като по-скъпо от нас се е търгувала електроенергията в Гърция, Румъния, Унгария и Полша.  

Коментари

  1. 2020.12.02 | 17:39
    Тези политици който саботираха строежа на гьола Белене, заслужават не само затвор но и линчуване.
    1. 2020.12.02 | 18:45
      А даваш ли си сметка, къде отива евтиния ток от АЕЦ Козлодуй. До киловат се изнася зад граница за валута. Българина плаща на Мариците, на Ковачки и останалите олигарси с възобнобяемите източници. Там щеше да отива и този от АЕЦ Белене.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет