Каква помощ получават пуснатите в неплатен отпуск от държавата?

Расте недоволството сред работещите в неплатен отпуск, които искат да се възползват от мярката „Запази ме“. Според нея наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лева компенсация за всеки ден в неплатен отпуск.

Мария Петрова е била сервитьорка в един от затворените ресторанти в Поморие. Тя е без работа официално от понеделник, тъй като ресторантът затворил в петък. Поискала да се възползва от безвъзмездната помощ от 24 лева на ден.

„Реално обаче днес отивам при счетоводителката и се оказва, че за месец декември, след като бъдем одобрени като ресторант за тази помощ, ние ще получим единствено 12 лева, понеже сме на 4 часа заради COVID-19. Ще получим единствено 12 лева на ден, което реално е за 30-ти ноември - за месец ноември деня, в който не сме работили“, обяснява жената пред БТВ.

МТСП допълни заповедта за затворените бизнеси

Иначе казано, тя остава с 12 лв. до Коледа. За месец декември парите ще може да получи през януари, когато се надява вече да се е върнала на работа и то ако фирмата бъде одобрена.

„На нас тази помощ ни е нужна сега, когато сме без работа, без никакви доходи и няма как да си платим сметките. Обещават ни помощта, обещават ни всичко и накрая се оказва, че пак ние сме излъганите“, коментира Мария.

Тя не смее и да си помисли за празниците.

„Имам дете, какъв подарък ще му поднеса тази година?“, пита през сълзи жената.

От Агенцията по заетостта коментират пред БТВ, че се работи по това заявките на работодателите, чиито бизнеси са затворени след 27 ноември, да бъдат събирани и обработвани авансово. Компенсациите за техните служители най-вероятно щели да се изплащат след 20 декември.

„Няма опасност служителите, които са пуснати в неплатен отпуск през декември да останат без пари, тъй като практиката е работните заплати за ноември да бъдат изплащани в края на месеца или в началото на декември“, отбелязват още от агенцията.

Коментари

  1. 2020.12.01 | 22:39
    А защо е осигуряване на 4 часа? Какви данъци е внесла тя ,та сега иска да получава? Такива са ми даже смешни.
  2. 2020.12.01 | 21:07
    Нали Боко има пари за коври, бело и да пълни чекмеджетата, какво го интересува как оцеляват хората?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет