Икономист прогнозира: С около 7% ще спаднат доходите ни догодина

  • 26 октомври 2020 18:03

  • 1350
  • 1
Икономист прогнозира: С около 7% ще спаднат доходите ни догодина
© Кадър: бТВ

Когато говорим за бюджет, винаги трябва да планираме толкова, колкото ще имаме, защото ако сгрешим, ще отнесем последиците. Докато ако фалира правителството, него няма да има кой да го накаже, а потърпевшите ще бъдем ние, данъкоплатците. Затова в бюджета за догодина има няколко хитрости, които изглеждат добре на хартия, но на практика са нереализируеми. Това коментира в интервю за предаването "Лице в лице" по bTV икономистът Красен Станчев по повод проектобюджета за 2021 г.

Според Станчев догодина се очаква да имаме около седем процента спад на доходите.

Хората не работиха, тъй като имаше затваряне на граници, на бизнеси... освен това ако премиерът може да работи от вкъщи, то не всички могат да работят от вкъщи и ето че оттам ще имаме загуба на доход, поясни експертът.

Проф. Димитър Иванов: С Бюджет 2021 влизаме в дългов капан

,,За да излязат сметките, правителството предвижда нисък спад на бюджета с около три процента, което не виждам как ще стане. Още през март месец бях казал, че би трябвало да се мисли за нов дълг, но да се знае как трябва да се изхарчи'', сподели още Красен Станчев.

За да излязат сметките на бюджета ще се вдигнат данъците на хартия, но няма да се получи, защото в България има около 114 хил. работодатели, около 200 хил. хора, които работят за себе си, и хора в частния сектор, които са около два милиона, т.е. 2,5 милиона души хранят още три милиона. С други думи, нетните кредитори на бюджета са по-малко от нетните ползватели на бюджета и онези, които работят в частния сектор, изхранват тези, които са в държавния, обясни той и допълни, че бюджетът за 2021 в никакъв случай не може да се определи като антикризисен.

Последвайте канала на

Novini.bg
1350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.10.26 | 19:51

1
А на диктатора чекмеджетата колко?

Добави коментар

Водещи новини