Бивш министър: Вторият стълб на пенсионната система заблуждава вносителите

  • 21 октомври 2020 09:23

  • 1461
  • 1
Бивш министър: Вторият стълб на пенсионната система заблуждава вносителите
© Pixabay

Вторият стълб на пенсионната система заблуждава вносителите. Това заяви в ефира на БНТ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш министър на труда и социалните грижи.

"Парите се инвестират във финансови инструменти, които колкото и да са консервативни, често губят на финансовите борси. Реализира се отрицателна доходност, а на практика това са загуби за вложителите", обясни той.

Сачева: Няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени догодина

"Частните капиталови фондове трябва да работят с гарантирана доходност, както е на Запад, и на доброволен принцип", убеден е експертът.

Според него хората трябва да влагат парите си в тях информирано, а не под натиска на закон, както е у нас след въвеждането на реформата.

Що се отнася до актуалното състояние на пенсиите, Коралски определи увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. като политическо решение, което за съжаление задълбочава несправедливостта към тези, които цял живот са работили и са се осигурявали за пенсия, за сметка на подпомагането на хора, които не са работили достатъчно и не са внасяли осигурителни вноски. Преизчисляване на пенсиите за момента не е на дневен ред, поради недостатъчен ресурс и очаквания спад на икономическия ръст. Сега моментът е за индексация, категоричен беше експертът.

"Пенсионната система е инструмент за правене на политика, но тя трябва да бъде такава, каквато е по Конституция. Всеки да има право на пенсия - при това на около 60% от дохода, който е получавал в активната си възраст, а не около 40%, както е сега", заяви Коралски.

Novini.bg
1461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.21 | 02:25

1
Коралски е умен мъж но тук си пада малко фантазьор! Преди беше 35% доход от пенсията, а сега е 40% от същата и парите в НОИ стигат само до август, като държавата доплаща годишно 2,5млрд.лв и този проблем ще се задълбочава, защото осигуровката за пенсия е 18% от дохода, а при социализма е била 36%!!! Въпреки това сега пенсиите са със значително увеличена пакупателна способност в сравнение с тази преди 1989г.

Добави коментар

Водещи новини