Икономисти искат да се премахне минималната заплата

  • 24 април 2012 15:28

  • 1034
  • 7
Икономисти искат да се премахне минималната заплата
©

Институтът за пазарна икономика предлага да се премахне минималната работна заплата, а минималните суми за осигуряване на работниците в различните браншове да се понижат на нивото от 2009 година. Според икономистите това няма да намали доходите на работещите.

Институтът предлага още да се премахне класа за прослужено време и в частния бизнес, а не само в държавната администрация, отпадане на възможността да се разпространяват административно колективни трудови договори в различните браншове, премахване на част от "бумащината" по отношение на безопасните условия на труд в нерисковите сектори, съобщава БНР.

Административното регулиране пречи на бизнеса да освободи ресурса, с който да разкрива работни места, заявиха от Института за пазарна икономика. Според икономиста Петър Ганев основната причина за бедността на хората е безработицата, а не ниските доходи.

"Двама приятели откриват фирма, нямат работници, те са длъжни да назначат управител, който ако осигуряват по правилния начин, трябва да плащат по 300 лева осигуровки. Това е сума, която е една тежест, която би или спряла въобще начинанието на тези предприемачи и би ги пратило в сивия сектор, който е най- честият избор", аргументира се той.

Спад в икономиката за първото тримесечие показват данните на икономистите. В резултат на рецесията в ЕС през последното тримесечие на миналата година у нас има рязко увеличение на безработицата, което излиза извън рамките на сезонността. Най-вероятно това ще бъде само началото на едно ново покачване на безработицата в целия ЕС, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

"Ако се гледат и влошените прогнози на повечето от международните институти, които като цяло са оптимистични, те очакват един минимален растеж за България за тази година като казват, че най-вероятно първите две тримесечия ще са най-тежки. Вероятността в момента е за първите две тримесечия ние да имаме рецесия", заяви тя.

Ако не се предприемат мерки за по гъвкав пазар на труда и да отпаднат някои от административните тежести, икономистите прогнозират, че безработицата няма да е по-ниска от 10%.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1034 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.04.05 | 20:15

7
Тоя мазник от снимката ако го срещна познайте как ще му се зарадвам ? Ако знаете как ме сърби ръката да му стисна ..... вратлето .

2014.04.05 | 20:15

6
Най-много мразя някоя канцеларска мижитурка да ми дава акъл ! Тоя ако работеше вместо да се крие във някоя канцелария нямаше да предлага поредните лобизки идеи на едрият бизнес .
4i4o go6o

2014.04.05 | 20:13

5
Крайно време е мозъците от разни измислени агенции и комисии да изядат един як бой че на всички ни писна глупостите на тия от Институтът за пазарна икономика . Да вземем да премахнем данъците към държавата , заплатите към служителите и работниците , осигуровките , ДДС то и т. н. че да помагаме пак на бандитският ни частен бизнес който все не може да се справя интересно как чуждите компании особено във Западна Европа някой пита ли се или не ( въпроса е риторичен ) .

2014.04.05 | 20:12

4
Най-добре въобще да се премахнат заплати и пенсии , и без това са безсмислени и това ще облекчи бюджета на държавата и частния бизнес .
Бичето

2012.05.03 | 12:07

3
Поредната тъпа идея която намирисва на лобизъм и която пак ще обслужва познайте кого и за чия сметка ?
Грозната мутра от снимката

2012.05.03 | 12:06

2
Аз предлагам работниците да плащат такса на работодателя за правото да работят за него и да пълнят гушата на него роднините му и любовницата му и да им спрат заплатите и осигуровките скоро те няма да им са необходими ГЕРБ ще се погрижи за това . Гарантирано от ГЕРБ.
Малкия

2012.05.03 | 12:06

1
Брех да му се невиди. Този път кой даде парите за това проучване. Що ли си мисля, че Адам Смит се върти като на шиш в гроба си от такива икономисти.

Добави коментар

Водещи новини