Пенсионните фондове със забележки към НОИ за парите на възрастните българи

  • 17 октомври 2020 07:04

  • 8104
  • 5
Пенсионните фондове със забележки към НОИ за парите на възрастните българи
© Novini.bg

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) изрази несъгласие с начина, по който Националния осигурителен институт (НОИ) изчислява пенсиите. Това се казва в позиция, изпратена до медиите. Фондовете подробно обясняват и защо. ю

Какво регламентира законът?

Кодекс за социално осигуряване, Чл. 70.
(10) Осигурителният доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент на лице, родено след 31 декември 1959 г., се намалява, както следва:
     1. при изчисляването на индивидуалния коефициент по ал. 4 осигурителният доход за месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, се намалява с дохода, определен въз основа на коефициент, представляващ среднопретеглено съотношение за тези месеци между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд, за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., по ред, определен с акт на Министерския съвет;
 

    2. (изм. – ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 1.01.2019 г.) при изчисляването на индивидуалния коефициент по ал. 8, осигурителният доход за всеки месец, през който лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, се намалява с дохода, определен въз основа на съотношението за съответния месец между размера на осигурителната вноска за универсалния пенсионен фонд и размера на вноската за фонд "Пенсии" за трета категория труд, за лицата, родени преди 1 януари 1960 г.“.

Какво прави НОИ?

1. Родени преди 1960 г. (19.8% вноска в НОИ).

ИК= ОД/СОД изчислява се по месечно от 2000 г.

П=ИК*СОД (за посл.12 мес.)*(тр.стаж*1.2 )/100

2. Родени след 1960 г. (14.8% вноска в НОИ).

ИК=(ОД(2000-2001)+ОД(от 2002)*(1-ВУПФ/ВФП))/СОД    изчислява се по месечно от 2000 г.

П=ИК*СОД(за посл.12 мес.)*(тр.стаж*1.2 )/100

ИК – индивидуален коефициент
ОД – осигурителен доход на лицето
СОД – среден осигурителен доход
ВУПФ – размер на вноската в УПФ
ВФП – размер на вноската във фонд „Пенсии“ за лицата работещи при условията на трета категория труд за лица, родени преди 01.01.1960 г. за пореден месец с осигуряване
П – пенсията, която плаща 1-ви стълб
Тр. стаж – целият трудов стаж на лицето до годината на неговото пенсиониране
(1-ВУПФ/ВФП) - Коефициент, с който се коригира осигурителният доход на лицата,  осигурени в УПФ и за първите пенсионери е приблизително равен на 0,8, което означава, че пенсията се намалява с около 20%.

Несъответствия със закона:

 1. При изчислението на ИК, месечният осигурителен доход на хората с УПФ, се намалява и за месеците, в които осигурените нямат вноска в УПФ, което противоречи на КСО. Като резултат ИК се намалява повече отколкото е предвидил закона, а това води и до по-голямо намаление на пенсията от НОИ.

 2. Доколкото математиката във формулите на НОИ не е от сложен вид е очевидно, че ИК на хората с УПФ е с по-ниска стойност от по-възрастните, които нямат УПФ. Видно от формулата за изчисление на пенсията от НОИ е, че този по-нисък ИК се прилага към целия осигурителен стаж на лицето, а не само към този, който е след 2002 год. Това също влиза в противоречие с КСО и ощетява всички хора, които се осигуряват във 2-ри стълб.

Борисов показа къде ще бъде VII реактор на АЕЦ "Козлодуй" и заяви: Ще има 10% увеличение на заплатите

3. При изчисляването на ИК за периода 2009 – 2015 г. не се отчита вноската от Държавата, която е в размер на 12% и това допълнително намалява размера на пенсията.


"Оставяме на осигурените лица в България сами да преценят дали НОИ прилага нормите на КСО, при намаляване на пенсиите на тези, които отказват да си прехвърлят партидите от УПФ в 1-ви стълб", казват от асоциацията.

"Също така, призоваваме представителите на медиите, да потърсят отговор и на въпроса, кой е авторът на тази свободна интерпретация на КСО, прилагането, на която в този вид, вече доведе до ощетяването на хиляди граждани, които под заплахата от намаляване на пенсията им от НОИ, повече отколокото изисква закона, си прехвълиха партидите от УПФ и по този начин бяха ощетени. Продължаването на тази практика, ще доведе до ощетяването на много повече хора, затова призоваме отговорните лица в НОИ, час по-скоро да прекратят прилагането на тази практика, за което не си изисква промяна на КСО, а само неговото спазване", отбялязват още оттам.

Последвайте канала на

Novini.bg
8104 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ПУНТА МАРА

2020.11.30 | 15:41

5
В НОИ винаги са източвали парите на хората. Липсват милиарди и към ден днешен политиката не се е променила!!! Колко хора които са работили и са се осигурявали са починали или загинали преди да се пенсионират? Къде са отишли техните осигуровки? Това са милиони не а даже милиарди... Къде са??? И защо не се наследяват партидите когато един човек почине? Явно и видно е... за да ги крадете,, дискретно''! Не може за 31г.пенсиите да не помръдват защото това с което ги вдигате не отговаря на инфлацията по никакъв начин и тая простотия с така нареченото,, швейцарско правило '' за индексация според инфлацията който го е измислил може да е валидно някъде в чужбина но тук си е пълна имама!!!
НОИ (неспасяема организация идиоти)

2020.11.30 | 15:29

4
Управляващите НОИ от 89 г насам защо не се хванете за ръка и групово не посетите някой висок покрив в София и да отървете земята и хората от зловредното си присъствие? Само идиоти... пффффффф
Пенсионер

2020.10.17 | 18:20

3
5 процента, а говореха за 40.ужас
Петко

2020.10.17 | 09:30

2
2009 г хубави преизчисления направихте.Това го няма никъде по света. Защо намалихте и к на подземните работници моят от 1,841 го свалите на 1,1 и пенсията падна на половина. Че искате да ви търпим
Да

2020.10.17 | 09:02

1
Затова с девет години подземен стаж дават 540 лв

Добави коментар

Водещи новини