Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на ББР на „BBB“ със стабилна перспектива

  • 15 октомври 2020 15:26

  • 623
  • 3
Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на ББР на „BBB“ със стабилна перспектива
© Pixabay

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие „BBB“ със стабилна перспектива. Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката, съобщиха от пресцентъра на ББР.

Това ниво е равно на оценката на рейтинговата агенция за Република България и е практически най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие.

Fitch потвърди кредитния рейтинг "BBB" на България

Оценката на рейтинговата агенция се базира на два фактора: от една страна много доброто финансово състояние на ББР, а от друга – възможностите за подкрепа на банката от страна на собственика ѝ – българската държава. В доклада си рейтинговата агенция е отчела ролята на ББР за реализирането на икономическата политика на държавата, включително и за преодоляването на последствията от пандемията Covid-19.

Разгледани са и факторите, които могат да доведат до промяна на рейтинга. Покачване или понижение биха могли да са следствие от промяна в рейтинга на България или на оценката за склонността на държавата да подкрепя банката.

Standard & Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България, перспективата за страната ни е стабилна

Рейтинговата агенция изрично е посочила, че евентуално понижение поради влошаване на представянето на ББР не е неин основен сценарий. 

На фона на тази добра оценка продължава и активната дейност на банката пo правителствените пpoгpaми в пoдĸpeпa нa компании от всички сектори и на физическите лица, ĸoитo тъpпят нeгaтивни пocлeдици oт пaндeмиятa COVID-19.

Oбщият paзмep нa пoтвъpдeнитe зa гapaнтиpaнe ĸpeдити за малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период нахвърли 76 млн. лв.

Haй-cepиoзeн интepec ĸъм пpoгpaмaтa ca пpoявили ĸoмпaнии oт ceĸтopитe тъpгoвия, тypизъм, тpaнcпopт и пpoизвoдcтвo. 83 млн. лeвa пъĸ ca oтпycнaтитe бeзлиxвeни зaeми зa физичecĸи лицa, oдoбpeни oт тъpгoвcĸитe бaнĸи. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
623 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
wed

2020.10.15 | 17:20

3
Правя над 17485 $ на месец, като работя с ниска поддръжка онлайн от вкъщи. Продължих да чувам как други ми разкриват колко пари могат да направят в мрежата, затова избрах да го разследвам. Бях толкова удостоен, че открих тази програма и напълно промених живота си. Последния месец нейната проверка беше 14770, просто се занимавах с компютъра за няколко часа в наличното ми време всяка седмица. Това е моята специалност,....... Careerclub9.com

2020.10.15 | 16:22

2
Къде сте бе червени боклуци? Тази оценка, която дава Европа на България, не се постига с кражбите фалирали държавата 96/97 ма година. Още манипулирайте стачкуващите, но повечето от тях разбраха подлите ви намерения и се отказаха.
малиииии

2020.10.15 | 15:50

1
червените катили пак ще реват от"всенароден гняв"аи сектир!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини