Пламен Димитров: България все още има шанс целево да инвестира евросредства, за да не остане в задния двор

  • 05 октомври 2020 17:17

  • 451
  • 1
Пламен Димитров: България все още има шанс целево да инвестира евросредства, за да не остане в задния двор
© Булфото (архив)

България все още има шанс целево да инвестира европейски средства за дигитализация, за да не остане в задния двор. Това заяви днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, който изнесе лекция на Регионален форум в Плевен "Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията", организиран от КНСБ.

По думите му за дигитални умения и компетентности държавата може и трябва да вложи" в спешен порядък не по-малко от 1 милиард лева" от предвидените от бюджета на ЕС 29 милиарда евро. Според лидера на КНСБ през следващите 5-6 години е нужно да се въведе универсален базов доход. КНСБ много залага и на намаляване работната седмица и регулацията на нестандартните форми на заетост, изтъкна той.

Президентът на КНСБ заяви, че страната ни е "много назад в развитието на дигиталната икономика". Той подчерта, че "човешкият фактор е изключително зле развит, а инфраструктурата е добра". Димитров прогнозира, че до 2022 г. не се очаква голяма загуба на работни места. В сектора "Образование" той предвижда увеличение на работните места с около 200 000.

Пламен Димитров: Необходима е национална програма за базови и дигитални компетентности за пазара на труда

Синдикалният лидер посочи класация на най-търсените професии у нас през следващите години - учители, в здравеопазването, инженери, технически и финансови специалисти, агенти продажби и други. Бизнесът ще залага в следващите години на уменията на работници и служители, които притежават на първо място личностни качества като самоконтрол и дисциплина, отбеляза Димитров.

Ще се търсят работници, "които да издържат на работа под напрежение", хора, които имат умения да въвеждат нови технологии, имат дигитална компетентност. Според Димитров търсенето на труда вече намалява и ще намалява с въвеждане на дигиталните решения. Очертава се нова тенденция - ръстът на БВП не гарантира създаване на нови работни места, подчерта лидерът на КНСБ. Според него важен проблем, който държавата трябва да решава, е намаляването на неравенствата, защото "те раждат нестабилност". Пламен Димитров заяви, че в България има разделение на пазара на труда "на хора с много ниска и с много висока квалификация".

Гости на синдикалния форум бяха заместник-областният управител Красимир Трифонов, кметът на Плевен Георг Спартански. Участваха областният лидер на КНСБ Янчо Андонов, кметове на общини от областта, ръководители на държавни институции, представители на работодателски организации, членове на КНСБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.10.05 | 17:25

1
БЪЛГАРИЯ АКО ОСТАНЕ В ЗАДНИЯ ДВОР ЩЕ Е ДОБРЕ, КАКТО Е ТРЪГНАЛО МОЖЕ НАПРАВО ДА ИЗПАДНЕ ПРЕЗ ОГРАДАТА.

Добави коментар

Водещи новини