КНСБ и БСК сближиха позиции за новите данъчни облекчения

Основният проблем на обществата през последните години е задълбочаващите се неравенства. Първичното, чрез доходи и вторичното, чрез данъците, разпределение на доходите са единствените възможни механизми за това. Това, което ние предлагаме, цели точно това. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„С предложенията ние не увеличаваме данъците, а ги преразпределяме“, уточни той.

КНСБ: Данъчната система генерира несправедливост. Предлагаме преразпределение

От КНСБ са изчислили, че ако основните искания на синдиката бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4,67 млрд. лв., но, от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи.

И позицията на работодателите.

„Положителното становище на работодателските организации за намаляването на данъците. Колегите са направили своята оценка на въздействие. Като цяло посоката, която от КНСБ начертават е добра за дебат, коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

„Ние сме в ERM II. Намеренията на ЕЦБ е максимален престой там от две години. По-радикални промени можем да си позволим след влизането в еврозоната“, подчерта представителят на бизнеса.

„От данъчните промени печелят всички хора“, обяви Димитров.

По думите му негатиният ефект ще е върху хората с по-високи доходи, но ще паднат цените.

„Да не се спекулира с това, което се предлага. То е балансирано. Храта усещат драматична несправедливост в данъците“, призова той.

Бранков посочи, че има много специфични български причини за неравенството в страната. „Те са свързани с маргинализирането на населението, хората без образование или професия и т.н. Моментът е правилен и трябва да се чуят позиции по тези въпрос, но в балансиран контекст“, каза той.

„През 2009 г. ни бяха обещавали за 4 години да стигнем средноевропейския доход, но това не се случи“, припомни Бранков. Димитров коментира и преизчислението на пенсиите.

„Бъгария е единствената държава в ЕС, в която няма никакви данъчни облекчения. Предложението ни оставя пари в бизнеса и хората, а това е изключително важно по време на криза. Не смятаме, че преизчисляването на пенсиите е правилно и справедливо. Няма как да искаме с доход, който няма ниющо общо с прихода, да компенсираме прихода им сега. Единственият начин е да се осъвременяват пенсиите правилно“.

„Това трябва да става на базата на текущите бюджетни приходи, а не на нов дълг“, добави Димитър Бранков.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет