КНСБ: Данъчната система генерира несправедливост. Предлагаме преразпределение

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) представи визиите си относно данъчната система в страната, предаде репортер на Novini.bg.

Заедно с президента на КНСБ Пламен Димитров бе и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. Представители на парламента, синдикати, социалното министерство и други институции участваха в дискусията. 

КНСБ пак ще поиска промени в данъчната система

На форума бяха обсъдени предложенията на КНСБ за реформи в данъчната система, както и темите за данъчната политика като основен инструмент за намаляване на неравенствата в страната и по-справедливото преразпределение на публичните финанси на държавата.

От синдиката представиха визията си за данъчни реформи, в която ключов момент е предложението 15/15/15, а именно обща ставка от 15 процента за ДДС, 15 процента за данъка върху доходите на юридическите лица и 15 процента върху доходите на физическите лица.

"Данъчната система е недокрай балансирана и справедлива. Виждаме неравенствата по всички възможни линии", разкри Пламен Димитров, председател на КНСБ. 

"Петте най-богати българи държат 23 млрд. лв. Сивата икономика стои на 20-21%, а така едни над 20 млрд. лв се губят от бюджета", каза още той. 

23 милиарда лева произвежда сивата икономика в България

"Данъчната система генерира несправедливост. Предлагаме преразпределение на данъците. Не предлагаме увеличение на данъците, но в някои сектори ще има преразпределение", заяви Димитров. 

От КНСБ са изчислили, че ако основните искания на синдиката бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4,67 млрд. лв., но, от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи.

Освен това, по линия на косвеното облагане, разходите на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на промените, които КНСБ предлага в ДДС. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-та заплата, смятат от КНСБ.

КНСБ: Пенсиите трябва да се вдигнат, но не с преизчисление

"Ако вашето домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лв. работна заплата, то допълнителната сума, с която ще разполага на година, ще бъде 1972 лв.", посочват синдикалните експерти.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават доходи до 2500 лв., ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10 на сто на 15 на сто, разполагаемите средства ще бъдат повече заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум.

Всички хора, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на промените в косвеното облагане. Така, например, ако получавате 3000 лв. работна заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци.

По този начин крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи ще бъде отново положителен, смятат от КНСБ. Около 100 000 са работещите българи със заплати над 3000 лева, посочиха от КНСБ.

Коментари

 1. 2020.09.25 | 12:56
  тия 100.000 така или иначе плащаме повече от тези с заплати по 800лв и ако не искате от 100.000 на 20.000 не пипайте данъците че наистина ще останат тука само мангасари и пенсионери!!!
 2. 2020.09.25 | 12:50
  Който е прост и взима 1000 или по малко ще цица умните и кадърните които взимат над 2500 .... я да сложат прага на 10.000 ако ако наистина искат да засегнат наистина богатите а не средната класа. Иначи ще изгонят и малко останали с акъл хора които взимат прилични пари!
 3. 2020.09.25 | 10:50
  Как ще генерираш справедливост с увеличение на данъците на физически лица ( около 2 800 000 души на трудов договор и самоосигуряващи се) от тях 85% са с доходи 600- 800 лв . А намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените.,а само до увеличаване на печалбите на фирмите . Айде да ми се разкарате изроди.
  1. 2020.09.25 | 12:02
   проста математика и прост извод! поръчка на някоя супер алчна фирма и тия духачи изпълняват заповед, естествено чрез заплащане...... не разбрахте ли че трябва да се изкорени всичката паплач от премиера до селските кметове
 4. 2020.09.25 | 11:31
  Аман от комунистически сметки. За едни ще има данък за други не! Просто ще се крият повече от осигуровки!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет