КНСБ: Пенсиите трябва да се вдигнат, но не с преизчисление

Във връзка с тиражираните през последните дни виждания, включително и взаимно изключващи се варианти и параметри за повишаване размера на пенсиите до края на настоящата и за следващата година, ръководството на КНСБ заявява следното:

Публичното оповестяване на намерения за промени в пенсионното осигуряване, които не са били предварително обект на сътрудничество и консултации със социалните партньори, е недопустимо и в разрез с утвърдените международни и европейски норми и практики. Синдикатът признава правото на политиците да обсъждат и разглеждат различни варианти за подобряване размера на пенсиите, но настоява това да става при спазване на изискванията на закона (чл. 3 КТ), както и на ангажиментите, поети от Правителството с Националното тристранно споразумение от 17 юни 2020 г. (Раздел V, т. 1 и 2)

До края на септември става ясно дали минималната пенсия ще е 300 лева

КНСБ от години отстоява позиция, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко  осигурено лице, респективно пенсионер. В тази връзка ежегодно при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване Конфедерацията  аргументира и дава конкретни предложения, както за допълнителни приходи, така и за увеличение на всички пенсии чрез повишаване на споменатия коефициент.

Синдикатът е готов с предложенията си за 2021 г. (повишени приходи от вноски, минимална пенсия на ниво 45 на сто от МРЗ за страната, максимален осигурителен доход, увеличен с ръста на МРЗ, повишена максимална пенсия и пр.), но изчаква параметрите на макроикономическата прогноза на Правителството, за да съобрази с тях конкретните си разчети.

 КНСБ ще остане силно ангажирана с предложения за  повишаване  адекватността на пенсиите, но категорично се противопоставя на т.нар. преизчисление, при което в разрез с всички правила се определят наново пенсии, отпуснати и изплащани десетки години, като за целта се прилага осигурителен доход, формиран в последните няколко години (2019 г., както се съобщава от медиите) от сегашните работещи.

Този подход  руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и „насилва“ солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии. При него, противно на всяка логика,  едни елементи на приноса (индивидуалният пенсионен коефициент) остават определени на база на доходите по време на трудовата дейност на лицата,  а други (осигурителният доход, който се ползва за изчислението на пенсията) в последствие ще се променя с такъв, който е формиран в период далеч след пенсионирането.

Борисов и кабинетът утвърдиха 105 милиона лева за пенсионерите

Синдикатът не познава законодателство и  практика в страните  с организирани солидарни осигурителни системи, които да допускат неколкократно определяне на нов размер на пенсиите при прилагане на  различни и несъпоставими изходни параметри. Поддържането на покупателната способност на отпуснатите пенсии държавите масово осъществяват чрез т.н. осъвременяване при отчитане на инфлационните процеси и с оглед нарастването на общественото богатство и/или осигурителни приходи.

Т. нар.  преизчисление, въз основа на произволно избран среден осигурителен доход (за 2019 г., както съобщават медиите), ще бъде сигурен начин работещите и осигурени днес лица да загубят интерес и стимул да се осигуряват върху реалните си доходи. Те ще очакват и ще настояват след време и техните пенсии да се определят наново, като се  приложи осигурителен доход, във формирането на който не са участвали. Така и без това сериозният дял на сивата икономика и укриването на доходи ще получат „поле“ за развитие.

КНСБ призовава отговорните политици и институциите да привлекат експертния капацитет на професионалистите и специално на социалните партньори, преди да решат и оповестят публично намеренията си  в сферата на пенсионното осигуряване.

Пенсионните  системи и правилата, по които те функционират, следват утвърдени и вкоренени повсеместно принципни постановки, които не бива да се рушат в името на конюнктурни политически решения.

Каракачанов: Минималните пенсии ще бъдат увеличени и индексирани от догодина

КНСБ настоява Правителството, в съответствие с поетите ангажименти в Националното тристранно споразумение от юни т.г., да покани социалните партньори за обсъждане на възможните методи за повишаване адекватността на пенсиите, подобряване справедливостта и солидарността при функционирането на пенсионното осигуряване в страната.

Коментари

 1. 2020.09.18 | 19:32
  15ГД.СТАЖ 300ЛВ. 45ГД.СТАЖ 300ЛВ. Е ЩО ДА СЕ ОСИГУРЯВАМЕ?
  1. 2020.09.18 | 21:35
   За да плащаме социалните помощи на тия де не работят и никога не са работили.
 2. 2020.09.18 | 19:37
  РАБОТИШ НЕ РАБОТИШ 300 КИНТА
 3. 2020.09.18 | 19:35
  ТО АКО ЗАВИСИ ОТ ВАС И 100ЛВ. СА МНОГО ЗА МИН. ПЕНСИЯ ЛЕШОЯДИ И ХРАНТУТНИЦИ ВАШТА МАМА НЕДОНОСЕНА...
 4. 2020.09.18 | 19:06
  Най-доброто място за намиране на сeкс партньор -> www.fun-18.com
 5. 2020.09.18 | 17:02
  и да се даде на останалите. Сините разбойници си уредиха пенсии от по 10 000 по време на прехода към седесаро-мутренска демокрация, да се оставят на минимална з да видят до къде докараха народа.
  1. 2020.09.18 | 18:17
   Максималната пенсия е 1200лв.! Къде ти се привидяха 10000лв. при Виденов ли?
 6. 2020.09.18 | 16:53
  Каракачанов хубаво акцентува за увеличение на минималните пенсии, защото хората изнемогват но какво да правят тези, които са близки до минималната и са се осигурявали на двойно по-висока заплата, а ще вземат с 20 или 30 лв. повече??? Нормално е всеки да получава това за което е правил вноски!!!
  1. 2020.09.18 | 17:19
   Така е нормално,само дето в България нищо не е нормално!Армия от чиновници с големи заплати живеят на гърба на произвеждащите,и накрая те са пак с големите пенсии,а оня който е бъхтил цял живот с малка заплата,брои стотинките за хляб!!Затова решението е:НАМАЛЕТЕ ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ,за да стигат донякъде парите и за бедните,болните,за майчинство и т.н.!!!НАМАЛЕТЕ И ИЗДРЪЖКАТА НА ТАЗИ АДМИНИСТРАЦИЯ,НАМАЛЕТЕ ИМ АВТОМОБИЛИТЕ и т.н.!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет