Работодатели и синдикати в спор за антикризисните мерки

При криза, когато се произвежда по-малко, очевидно не можем да станем по-богати. Въпросът е тежестта на кризата да се разпредели справедливо и да се смекчи максимално. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Имаме ръст на работната заплата, защото имаме със 100 000 души повече безработни. Другата причина е, че на 34 държавни администрации са увеличени заплатите с до 30%. В реалния сектор на много места има намаляване на заплатите. Мярката 60/40 беше концептуално погрешна. Не може да се очаква да се доплати 40% от приходи, които ги няма. Затова имаме със 100 000 безработни повече. Ако мярката беше такава, каквато е в момента, тези 100 000 можеше да ги няма, заяви Велев.

Мярката 60/40 остави доста разполагаем доход в гражданите и в резултат на това, че гражданите харчат този доход средната работна заплата порасна с малко над 6%, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 9000 работодатели и 172 000 служители са се възползвали от тази мярка, като са разплатени 175 млн. лева, добави той.

Икономическата есен и пазара на труда: Какво предстои?

Според мен намаляването на ДДС на 9% за заведенията е грешка. То няма да има предвидения ефект, посочи синдикалистът.

Трябва да има антикризисно законодателство за подкрепа на заетостта. Добре е да го има до 1 януари, затова ще предложим още в понеделник концепция за такъв закон или уредба в Кодекса за социално осигуряване, отбеляза Васил Велев.

Първият пакет от мерки, който подпомагаше фирмите, закъсня драстично, вторият пакет от юли-август обаче, при който бяха разпределени 1,2 млрд. лева, беше ефективен и бърз. Парите достигнаха до фирмите. Сега обаче имаме нужда за трети пакет. През октомври ще бъдат налични 1,3 млрд. лева от възстановителния план на Европа и трябва да е ясно къде ще отидат тези средства, коментира Пламен Димитров. 

 

Коментари

 1. 2020.09.16 | 01:50
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
 2. 2020.09.15 | 19:25
  другари работодатели - ПРОДАЙТЕ СИ поршетата, майбасите, фераритета, вилите, островите и т. н. - стига сте чакали ВСЕ държавата да ви дава, и да лъжете работниците с ниски заплати
  1. 2020.09.15 | 21:06
   Те завалийките наще работодатели, все гладни бе, как няма един да каже аз имам пари, не ми трябва държавата да ми помага. Все реват, ако миже не да ти даде заплата дето си работил, ами ние работниците да съберем да им дадем. Не съм коминист, ама подобно поведение ражда мисли за народния съд.
 3. 2020.09.15 | 20:39
  Продажници!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет