17 пункта на ТОЛ-а не отчитали купените е-винетки

  • 02 септември 2020 20:43

  • 873
  • 0
17 пункта на ТОЛ-а не отчитали купените е-винетки
© АПИ (Архив)

17 пункта на толсистемата не отчитали купените от шофьорите е-винетки в продължение на определен период от време, който на места е достигал до 30 минути. Информацията бе потвърдена пред  „Монитор“.

От толсистемата обаче не разкриват къде точно се намират въпросните пунктове.

Олег Асенов: Винетките вече се активират до 5 минути от закупуването им

В сряда сутринта в ефира на Нова тв проф. Олег Асенов, който е член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), обясни, че в пунктовете се е появил проблем в отчитането на заплатената винетка, който е отстранен. Оказва се, че вместо стикерът да започне да действа от момента на закупуването, това е ставало 30 минути по-късно, като по този начин са ощетявани потребителите, които реално разполагат с по-малко време за ползване на пътната инфраструктура.

Асенов каза, че повечето проблеми са отстранени, но съветва хората, след като си закупят винетка, да проверят в сайта на БГТОЛ дали е активна.

В последните седмици станаха известни немалко случаи, че шофьори си купуват винетки и 15-20 минути след това ги снимат с камерите на БГТОЛ и им съставят е-фишове Сред другите сигнали са за издаване на винетки с грешни данни, което донесло над 700 лева глоби на шофьор, който платил за лек автомобил, но се оказало, че стикерът е за ремарке.

От толсистемата информират, че при констатиране на случаи на закъсняло валидиране на винетките до момента те са решени в полза на потребителите и няма санкционирани шофьори. През следващите три месеца пунктовете ще бъдат под постоянно наблюдение и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на договора между националния доставчик на услуги и партньора.

От началото на 2020 г. досега са наложени 72 931 санкции за неплатена пътна такса - тол и е-винетка, в това число платени компенсаторни такси, издадени наказателни постановления и издадени електронни фишове. За сравнение за същия период са продадени над 4,2 млн. електронни винетки.

Последвайте канала на

Novini.bg
873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини