Асоциацията за защита на потребителите с мрачна прогноза за фалитите на микро и малки фирми

  • 30 август 2020 14:18

  • 2202
  • 11
Асоциацията за защита на потребителите с мрачна прогноза за фалитите на микро и малки фирми
© Pixabay

Фалитите на микро и малки фирми ще достигнат 21 процента до края на годината. Това посочват от Асоциацията за защита на потребителите.

По техни данни в България около 90 процента от бизнеса се състои от микро и малки предприятия. Те по думите им са понесли основния удър от коронавирус пандемията и продължават да изпитват трудности. "Пресутановяването на дейността на тези бизнеси оттук нататък ще става все по-осезаемо, защото след възстановяването на дейността в края на карантината, голяма част от тях едва достигат 50 прооцента от оборотите преди пандемията. Масова гледка в големите градове са закритите търговски площи по централните улици", отбелязват от организацията.

Експерти: Цунами от съкращения удря Европа заради COVID-19

Асоциацията за защита на потребителите очаква през есенната сесия на Народното събрание, депутатите да бъдат отговорни и в най-кратки срокове да приемат на второ четене Закона за доброволно изпълнение, който в момента има ефекта на антикризисна мярка, посочват от организацията. "Доброволното изпълнение е възможност за справяне и ограничаване на колекторските фирми, които непрозрачно начисляват лихви, юрисконсултантски такси и други разходи. Отново ще споделим нашето убеждение, че именно те са тези, които имат най-малък интерес от въвеждането на доброволно изпълнение", смятат от асоциацията.

Борисов разкри как държавата ще подпомогне стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводителите

По думите им антикризисните мерки на правителството на практика са достъпни основно за средните и големи предприятия. Това предполага увеличение на междуфирмената задлъжнялост да продължи да расте и да се увеличи просрочието на плащанията, които до скоро бяха със забавяния средно от два месеца. Цели сектори на глобално ниво са застрашени от криза на ликвидността като например "Транспорт", "Автомобилостроене", "Текстил", "Туризъм", "Строителство" и "Метали", отбелязват от асоциацията.

Филип Епитропов
2202 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
anonimen

2020.08.30 | 20:21

11
Vsiako neshto v normalni normi e dobre , izlezeli stava losho ; da ako ima karantina pak shte falira durjavata , ala uvi osven bai ti ganio imame i nacin za covid-ta ot bulgarski idiot ili izobretatel .
В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПРЕСТЪПНИКА БОРИСОВ

2020.08.30 | 15:21

2
ОБЯСНЯВА КОЛКО ПАРИ Е "ДАЛ" ...И КОЛКО МНОГО ИМ Е "ПОМОГНАЛ"..... ДАААА, АМА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ВСЕ ПАК Е ЛЪЖЕЦ...!

2020.08.30 | 18:19

10
глупак
Новини.бг се съчинява от Улав писач шизофреник

2020.08.30 | 16:11

6
Всички коментари срещу протестиращите и Президента са негови, показва се под различи имена, включително и женски, пише с плакатни букви за да привлече внимание, също и латински. Статиите му издават неграмотност, коментарите му са му са шизофренични и цинични. Вирусът е основна тема когато трябва да скрие нарастващи протести. Таблиците и диаграмите му са негова измислица, Новини.бг е сайт на лъжата. До скоро пускаше тук Троянски вируси за да накаже инакомислещите. Не отваряйте анкетите му, може да са заразни. Чакаме СЕМ да провери за законност тоя медиен боклук. провери за законност тоя медиен боклук.

2020.08.30 | 17:47

9
дано го тръшне корона вирус тоя кукувец

2020.08.30 | 15:53

4
ТЕЗИ СИ ПОВЯРВАХА ЧЕ ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ ДАДАТ НА БСП управлението и вече ни подготвят с прогнози за кризата.

2020.08.30 | 16:14

8
ще гласувам само и единствено за партия която ще ликвидира циганите и циганския тормоз

2020.08.30 | 16:12

7
нека фалират, нека фалира цялата ви държава,амин,дай Боже,като назначихте цигани в малките градове на работа по общини,раздадохте им помощи и за корона вируси и за какво ли още не, навириха носове,а миналата пролет идваха да просят у дома, днес ме тормозят и ме пъдят от града,представяте ли си,карат се с мен,обиждат ме с ужасяващи цинизми, това ли заслужихме ние българите; ако има организация която да работи срещу циганизацията на България ще я спонсорирам ще давам и последното си левче в тази борба,мразя цигани,мразя ги до смърт
Kоронавирус карантина

2020.08.30 | 16:00

5
карантина карантина ви трябва и глоба до 10000 лв за без маска аз мисля да не излизам с години от вкъщи и бой с точилката по Тея които не носят маски държите се като ощипани госпожици за едни маски оревахте света какво остава да бяхте карали война писнах те ми с вашите тъпи дискотеки това ли е смисъла на живота да пиете алкохолик да пиете наркоман да ходите като побъркани в парковете да клюкарствате по кафетата да се храните по ресторантите да ходите по жени или по мъже това ли е смисъла на живота бе да ходите по фитнеси да ходите по родното Черноморие или да ходите по други Черноморие да ходите на някакво тъпо море да ходите на някакви тъпи басейни да обикаляте като диваци кафе след кафе бар след бар парк след парк да пазарувате от тъпите молове да клюкарите в парковете я слагайте маските да не играят тоягите 15 хиляди лева глоба и пет години затвор предлагам за тия дето не носят маски не излизайте от вкъщи бе аз не излизам от вкъщи излизам само в краен случай и то с противогаз и ако е много наложително освен това да носиш маска е много гот като малък мечтаех да стана нинджа и сега с кеф си нося маската Как може да ви кефи да ходите по тия паркове ресторанти кафета хотели фитнеси мръсни басейни мръсни морета да се сваляте с някакви жени и мъже да пиете някакъв гаден алкохол да взимате някакъв гаден наркотик това ли е смисъла на живота бе да ви затварят дома дори и до магазина като излизате да пускате sms че отивате до магазина строги правила трябва на това българско племе за да се оправи и да влезе в правия път затворете селата и градовете затворете стадионите стига с тия мачове да викат като луди като луди по стадионите това ли е смисъла на живота стига с тия глупости вече начини да умреш хиляди но короновируса е новата чума затова си искаме карантината карантина карантина карантина дори вкъщи си стоя с маска а навън съм с противогаз но много рядко излизам останете вкъщи до 2025 както мина времето от 2015 до 2020-та така ще минеш до 2025 няма и да усетите живот и здраве ще сложат здравословните ваксини и пак ще може да продължите по старому тъпия живот карантината си искам обратно и дома си седя с маска като малък си мечтаех да стана нинджа и ми е много приятно да ходя с маска
ГЕРБ са чумата!

2020.08.30 | 15:49

3
Бойко пак се насра!

2020.08.30 | 15:06

1
Важното е да сме здрави

Добави коментар

Водещи новини