Финансист: Няма как да копираме германските мерки в България

На фона на прогнозите за тежка икономическа есен и зима - държавата анонсира нови икономически мерки за подкрепа на бизнеса, ден след като премиерът Борисов обяви след заседание на МС, че ще потекат и солидни финанси към сферата на образованието, здравеопазването и социалните грижи. Оправдана ли е тази проактивност и има ли държавата реален план за овладяване на кризата? 

,,Най-вероятно трябва актуализация на бюджета, защото имаме промяна в няколко данъчни ставки. Това променя приходната част на бюджета. Очаква се промяната да се случи вероятно в третото или четвъртото тримесечие'', смята изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

България разполага до момента с 22 млрд. приходи по консолидираната фискална програма. Не виждам защо да се прави консолидация, има гласувана и възможност за държавен заем от 10 млрд. лева. Може да се окаже, че ако сега се направи промяна, тя няма да е актуална през третото тримесечие, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR финансовият журналист Петър Илиев.

Ето как България смята да изразходва получените от ЕС 656 млн. евро

По думите му половината от мерките покрай коронавируса трябвало да бъдат предприети още миналата година.

Всички мерки, с изключение на 60/40, са недостъпни за огромната част от бизнеса заради огромната документация, отбеляза Илиев.

Иванов заяви, че се очаква 20% спад на българската икономика за второто тримесечие, което ще се компенсира донякъде с ръст през третото и четвъртото тримесечие, а туризмът ще реализира 10-20% от това, което е било през миналата година.

Индустрията се съвзема, но бавно, очаква се една трудна есен - ръст на безработицата. Зимата също ще е тежка, много е важно как ще се развие здравната ситуация, заключи изпълнителният директор на АИКБ.

Лъчезар Богданов: Пренасочването на пари е силен инструмент, но има лимит

Двамата се обединиха около тезата, че второ затваряне на икономиките би било пагубно. От своя страна Добрин Иванов подчерта, че малка част от анонсираните пет милиарда не са били реализирани.

,,Мярката за малките предприятия не беше обмислена добре, а администрацията не беше подготвена. Не се въведе опростеното усвояване на средствата'', смята изпълнителният директор на АИКБ.

Според финансовия журналист Петър Илиев не могат да се копират мерки от Германия в България, тъй като германската икономика е базирана на износ.

,,Защо не се ползват активно средствата, заложени в бюджета, за капиталови разходи?'', попита той.

,,Договарянето с търговските банки се забави. Мерките, които бяха предложени вчера от министъра на икономиката, бяха обсъдени'', добави Добрин Иванов.

Синдикатите доволни от напредъка на новите икономически мерки

Петър Илиев прогнозира, че половината от отложените кредити ще се превърнат в "лоши", тъй като липсва рефинансиране.

Българската икономика е базирана на вътрешното потребление, а то не е пострадало сериозно. Антикризисните мерки затова и са насочени към стимулиране на вътрешното потребление, посочи той.

Коментари

  1. 2020.08.14 | 11:51
    Въвеждане на германското законодателство и данъчна система,както и правосъдието.За това, обаче,се иска електронно правителство и пълна прозрачност.Работодателите да престанат да смятат печалбите си в пъти и да променят отношението си към кадрите. Следват години къртовска работа и абсолютно спазване на законите без оглед работник или работодател.Понятието олигарх трябва да бъде изтрито от реалността,мафията също.
  2. 2020.08.14 | 11:42
    Вместо да бъде спонсорирана икономиката ни и бизнеса, суджук правителството стана спонсорс над пет милиарда на американската икономика.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет