Мария Габриел: Изграждане на цифровия хъб „Балкан“ в София е доказателство за потенциала ни

Днешният старт на изграждане на цифровия хъб „Балкан“ в София е доказателство за потенциала на България да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите. Благодаря на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата и съвместните усилия, България да има модерен цифров хъб, в който ще бъде разположен първият на Балканите суперкомпютър. Това заяви еврокомисарят по иновации Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Тя каза, че суперкомпютърът е част от ключовата ми инициатива за изграждане на европейската мрежа EuroHPC от 8 центрове за свръхбързи изчисления на територията на ЕС.

Борисов: Целият свят знае, че сме най-добрите! Скоро всички ще идват при нас

"Единият от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа, е в България. Капацитетът му може да бъде използван в много приложни области, включително от научни изследователи, новатори, както големи, така и малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори също така получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, което ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на различни заболявания", открои Габриел.

"Суперкомпютрите могат да ни помогнат да имаме по-надежден транспорт, да пестим енергия и да се борим по-ефективно срещу изменението на климата. Те предлагат огромни възможности за създаване на работни места и са ключов фактор за повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Радвам се да видя реалното осъществяване на инициативата ми и очаквам развитието на следващите етапи за превръщането на България в регионален иновационен хъб", подчерта още еврокомисарят.

Коментари

 1. 2020.07.03 | 22:14
  ли ша перът
 2. 2020.07.03 | 07:43
  КУХА,ТА ЧАК ДРЪНКА.
 3. 2020.07.03 | 06:46
  За какво ни е точно сега този ХАРЧ, след като още с ТЕЛЕФОНЧЕТО НЕ МОЖЕМ да РАБОТИМ????
 4. 2020.07.03 | 06:40
  Никога през последните 30гд.бе е имало такива самовлюбени и некадърни наглетци който виждат всичко в БГ. през розови очила?Страхотна грандомания и абсолютна загуба на престава за реалността!
 5. 2020.07.03 | 02:59
  Как е в леглото на тиквата. Горда ли си че хъб има, а България се превръща в гробище?
 6. 2020.07.02 | 21:51
  освен да повтарят едни и същи думи друго май не
 7. 2020.07.02 | 21:27
  wa az sam uchil malko balgaski,na OV ne e li okonchanieto za maj a za jena VA,tva e to ako si anabaptist tova ne e li che ne si baptist
 8. 2020.07.02 | 20:45
  Тази използва чуждици за да докаже величественост. Хъб значи концентратор а не мозък. Интерколектора си е тръба.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет