Трети пореден месец цените падат

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха спад за пръв път от октомври 2016 г., показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за дефлация в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижават през май с 1,0% спрямо април, когато отбеляза спад с 2,5 на сто. Намаление на цените с 1,4% е регистрирано при производството и разпределението на електрическа енергия, както и в преработващата промишленост - с 1,0%, докато добивната промишленост има повишение с 0,8 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през май с 5,3% след спад с 4,3% през април и с 1,5% през март. Това представлява най-рязко понижение на цените на производител от май 2016 година насам.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - спад със 7,0% спрямо май 2019г., в добивната промишленост - с 2,2% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 0,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се понижава през май с 0,6% спрямо април и с 1,6% спрямо година по-рано (спрямо май 2019-а година).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява през май с 1,7% на месечна база и с цели 10,7% спрямо петия месец на 2019-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ намаляване на потребителска инфлация през май с 0,3% и забавяне на инфлацията на годишна база до 1,3 на сто.

 

НСИ отчете дефлация от 0.3 на сто за май

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет