Доц. Красен Станчев: Данъчната ни система е проста, справедлива и дава повече приходи в бюджета

  • 29 май 2020 16:49

  • 766
  • 0
Доц. Красен Станчев: Данъчната ни система е проста, справедлива и дава повече приходи в бюджета
©

Около 12 г. водих кампанията за сегашната данъчна система. Плюсовете от нея са много. Първо системата е проста, тя е справедлива, дава повече приходи в бюджета и създава стимули за повече работа у хората. Това заяви икономистът доц. Красен Станчев в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия.

Думите му са по повод дебатите за промяна на данъчната система у нас.

Проф. Вучева: Оправданието на Борисов за намаленото ДДС е, че това е политическо решение

„България е уникална страна. При нас най-големият процент от приходите идва от косвени данъци. Най-ниски са ни приходите от преки данъци. Това е система, която е регресивна, тя товари най-уязвимите слоеве на обществото. Ние отнемаме от тях и даваме на богатите. Това не е справедливо“, коментира финансистът Константин Проданов.

„Освен това ние сме единствените, които имат плосък данък и необлагаем минимум“, допълни той.

„Всяка една данъчна система трябва да цели изсветляване на икономиката, чуждестранни инвестиции и т.н. Нашата система не отговаря на тези условия“, категоричен е Проданов.

Икономист: Промяната в данъците не се прави с лека ръка

Опонентът му не се съгласи. Той подчерта, че събираемостта е много по-добра.

„Онова, което се случи след 2007 г. бе, че донесе повече приходи. Основното в замисъла е да има повече разполагаем доход във всички групи от населението. Това е по-справедливо. Справедливостта се разбира от това всички да бъдат третирани равно. Не можете да искате от правителството да е честно и да третира хората различно. Това го няма никъде в света. 2007 и 2008 г. са годините с най-висок БВП в света - 33%“, каза доц. Станчев.

На забележката, че системата е въведена като антикризисна мярка, Проданов заяви: „Кризата премина много отдавна, още през 2009 г.“, припомни той.

„В последните 10 г. България се превърна в рекордьор по неравенства. Ние сме единствената държава в Европа, при която не намалява неравенството“, изтъкна финансистът.

„Най-голямото равенство бе постигнато в периода 1996-1997 г. Това ли искате? Ако това се цели - не е проблем. Равенството се гледа встрани от останалите показатели на икономиката“, отвърна икономистът доц. Красен Станчев.

Той поясни, че МВФ излиза с концепции, защото има интерес от прогресивното данъчно облагане. „Цялата концепция за равно третиране на данъкоплатците противоречи на мандата на МВФ“, посочи Станчев.

„След 12 г. плосък данък сме на дъното на конкурентноспособността. Тя е функция от възможността да образова и подобри здравния статус на населението, подобряване на инфраструктурата и т.н. Ние нямаме на разположение достатъчно публични средства, за да предоставим данъчни блага. Конкуренцията не зависи от данъчната система“, коментира Станчев.

„В България около 140 000 души, които предпочитат да лъжат и да не плащат. Конкурентноспособността в България страда от нарастването на разходите за труд“, каза още Красен Станчев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини