Съпредседателят на БХРА: Заведенията работят на 10-15% капацитет в момента

  • 12 май 2020 07:27

  • 1902
  • 6
Съпредседателят на БХРА: Заведенията работят на 10-15% капацитет в момента
© БТВ

Благодаря на премиера и управляващите за срещата вчера. Това заяви в сутрешния блок на БТВ съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. 

Вчера министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш у нас.По време на разговора бяха обсъдени прилагащите се противоепидемични мерки в сектора във връзка с разпространението на COVID-19.

Борисов се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш у нас

"Хотелиерите, ресторантьори и туризмът са в тежко състояние - спряха да функционират на 100% Трябват много усилия и ресурс, за да се възстановим", каза още Димитров. 

"450 000 са заетите в тези сфери. Нашите усилия са насочени към спасяване на хората. Много от служителите бяха съкратени, а други на свой риск продължават работа", допълни той. 

Българската асоциация на заведенията прогнозира фалит на около 50 % от бранша

"Предложихме на премиера пакет от мерки и антикризисен план. ДДС-то при нас е изключителен проблем, реалистично е да искаме да ни се възстанови", заяви съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

"Да работим само навън е разбираемо - здравето и животът са приоритет. Заведения обаче работят на 10-15% капацитет в момента", каза още той.  

"Предстои ни сезон под въпрос. Дали ще имаме нов пик или не. Вирусът е непознат. Смятам, че цените по морето ще бъдат нормално, дори с лек спад. Нека обичаме родното и да го изберем", призова Атанас Димитров.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1902 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
11

2020.05.13 | 15:41

6
Нямам намерение да ходя на ресторант поне още 6м, докато не се уверя, че има някаква сигурност за мен и семейството ми. И без това доходите ми намаляха, остава да си давам парите и за лошо обслужване + зараза!
Ннн

2020.05.12 | 10:05

5
Пореден грозен опит на собствениците в тези СИВИ бизнеси да убедят робите които бачкат за тях че бойко е виновен за ситуацията а не че те са СИВИ чорбаджий душмани...надявам се бойко да не им легне а да смачка цялата сива икономика...сега е момента дори и с цената на това никога повече да не е на власт
Реалист

2020.05.12 | 09:45

4
Познавам собственици на квартални кръчми,които за няколко години станаха милионери.Масово в бранша не се отчитат реалните обороти,плащат се смешни данъци,смешни заплати на персонала.Ако някой е зле в бранша,това не са собствениците на занедения,а персонала.На тях трябва да се помага!!!
ДАСКАЛ ГЕНЧО

2020.05.12 | 08:43

3
Като направите цените нормални, а не все едно пиеш кафе на Френската Ривиера тогава ДДС -5%. Когато оправите обслужването, тогава постоянно ДДС - 15%. Стига сте мрънкали. Копувате най-долнопробните храни от борсите и след това надценка 200%. За това никой не ви вярва, че умирате от глад.
айсиктир

2020.05.12 | 08:09

1
Без ресторанти може. Трябва да има заведения за бързо хранене и кухни за храна за в къщи. Там трябва да има намаление на ДДС. А в ресторантите никакви отстъпки. Те са за богаташите.
Сервитьор

2020.05.12 | 08:19

2
Те и ресторантите не разчитат на калъфи като теб. Ако не искаш да ходиш, не ходи! Но не изразявай общо мнение!!!

Добави коментар

Водещи новини