Газта може да поевтинее с повече от 7%

  • 23 април 2020 11:20

  • 1166
  • 3
Газта може да поевтинее с повече от 7%
©

От май природният газ може да поевтинее с повече от предвижданите 7 процента. Причината е сривът от последните дни на цените на петрола и дериватите му на световните пазари. На откритото заседание на енергийния регулатор стана ясно, че новите изчисления ще бъдат представени на 1 май, така че да отразяват максимално точно движението на цените. Това посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, предаде БНР.

„Нашето предложение ще бъде за още по-голямо намаление на цената на природния газ за месец май".

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов допълни: „Да, ако се следи движението на цените на спот пазара, това се констатира, особено в последните 10 дни“.

Предстои да стане ясно дали и с колко ще поевтинеят и парното и топлата вода като резултат от намалението на цените на природния газ от май.

Според сключеното наскоро споразумение между „Булгаргаз” и руския ѝ доставчик „Газпром експорт” цената на синьото гориво се изчислява всеки месец и се образува по формула, включваща цените на петрола и на газа на няколко европейски хъба. Така, независимо, че от началото на този месец синьото гориво поевтиня с 43 на сто, се очаква цените му да паднат още и мегаватчас да струва около 23-24 лева без таксите и налозите.

 

Мартенските сметки са изчислени по високата цена на топлинната енергия

Последвайте канала на

Десислава Станева
1166 3

Коментари 3

Добави коментар
XXX

2020.04.25 | 00:03

3
ЛЪЖА Е ЧЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА БОЙКО БОРИСОВ
Българин

2020.04.23 | 11:35

1
Кога ще паднат цените на горивата в бензиностанциите??? При петрол 13$ и Брент 19$ да не говорим, че Урал на Лукойл е 10$ цените са с 35% ПО-ВИСОКИ от нормалните!!! Ще атакуваме накрая монополиста Лукойл и загубите ще са огромни! Наглите ни политици мълчат защото всички са рубладжии!!!
МЛЪКВАЙ

2020.04.23 | 11:59

2
СОРОСОИДЕН ПЕДАЛ. ЗАМИНАВАЙ ЗА АМЕРИКА или ИСРАЕЛ ,ЩОМ НЕ ТИ ХАРЕСВА ТУК.

Добави коментар

Водещи новини