Над 130 лв. излиза един пълен резервоар на колата

  • 05 април 2012 17:58

  • 1492
  • 3
Над 130 лв. излиза един пълен резервоар на колата
©

Между 1 и 2 ст. варират цените на горивата по различните бензиностанции днес.

Най-масовият бензин А-95 се продава средно за 2,69 лв. на литър, а дизелът - за 2,67. Ако днес напълним резервоара на колата си догоре, ще трябва да платим над 130 лв., независимо от горивото. Един резервоар обаче няма да е достатъчен да пътуваме по празниците, изчисляват от ТВ 7.  Средно по 200 лв. ще трябва да задели едно домакинство, за да пътува до морето и обратно.

Въпреки скъпите горива, пътуването с кола остава най-изгодната алтернатива за едно семейство. Цените на горивата непрекъснато варират, но преди Великден от автобусния бранш не обмислят увеличение на билетите, за сметка на това обаче отчитат отлив на клиенти. За първа година автобусните превозвачи не очакват голям брой пътуващи по празниците. Поне засега няма наплив за предварително купуване на билети.

В същото време в Европа няколко страни ще посрещнат Великден с рекорди в цените на горивата. В Австрия цените на бензина скочиха над 1,5 евро, а в Германия най-масовият бензин се продава за 1,7 евро за литър. Най-високите цени на горивата в Европа плащат в съседна Турция. Там бензинът вече струва около 4 лв. за литър.

В Германия увеличението е с около 33 евроцента на литър. Потребителите вече признават, че изнемогват, но и не могат да се откажат от автомобилите си. Същото е и положението в Италия, където литър бензин се търгува за 1,9 евро. Това означава, че италианците трябва да плащат с 10 евро повече, за да напълнят резервоара си, или с 22 евро повече, в сравнение с миналата година.

Паника за горивата обхвана и Обединеното кралство. Пред бензиностанциите на Острова се редят дълги опашки от шофьори. Истерията беше предизвикана от министерско предупреждение за възможна стачка на шофьорите на цистерни и то точно по Великденските празници. Продажбите на петрол се увеличиха с 45%, в сравнение с нормалното седмично потребление.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1492 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Николай Дишлянов

2012.04.08 | 05:40

3
Всички сравнения са от страни в Европа ( където средните доходи се различават драстично от тези в страната),но е интересно да се направи сравнение и спрямо някой други (не европейски страни). Например колко плащат за тяхното горово американците или австралийците. А какво да кажем за Индонезия кадето кадето има държавен фонд за субсидиране на горивата ,който е по голям от фонда в бюджета на страната за здравеопазване и при опити за премахване или намаляването му се свалят правителства.
Някой луд

2012.04.06 | 15:50

2
Моята кола има 70 литра резервоар....гори по 8 л на100 км.....колко пари ми трябват до морето и обратно..???? мисля че са повече от 200 лв...))))))
До Някой луд

2012.04.05 | 21:56

1
Еми, да не си купувал такава кола. :)

Добави коментар

Водещи новини