КНСБ: Строителният сектор запазва ритъма на работа

  • 03 април 2020 17:27

  • 694
  • 0
КНСБ: Строителният сектор запазва ритъма на работа
© Pixabay

Извънредното положение очевидно има отражение върху цялата икономика, но за момента повечето ни строителни компании като че ли са запазили ритъма на работа, отчитат от Федерацията на независимите строителни синдикати - КНСБ. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Притеснения сред фирмите в бранша са свързани със сроковете по оперативните програми, тъй като изостават с усвояването на европейски средства в настоящия програмен период, както и какво ще се случи с обществените поръчки и дали наистина работата по тях ще спре.

КНСБ иска вносителят на предложения за промени в Закона за енергетиката да представи анализ на въздействието

"Защото спре ли строителството, спира икономиката", се посочва в становището и се допълва, че Камарата на строителите в България също излезе с позиция, че строителството трябва да продължи.

Към края на септември 2019 г. заетите в строителния сектор са 131.1 хил., или 5.7 на сто като дял от общо наетите за страната, сочат данни на КНСБ. Продукцията за същия период е 11.3 млрд. лв.

Едно от притесненията на повечето фирми, работещи по обществени поръчки, е да се пренасочи финансирането в посока борба с вируса и да има спиране на строителните обекти, тъй като за бранш като нашия, където сроковете са от изключително значение, силно влияние ще окаже спирането на доставките на различни материали и услуги, посочват от Федерацията на независимите строителни синдикати - КНСБ.

Ето как ще се подпомага малкият и среден бизнес в София

"Отговорността на нашите строителни фирми е за милиарди, в този смисъл всяко забавено или грешно решение ще води до срив, неизплащане на дължимите суми за работни заплати на всички заети, както и освобождаване на персонал", заявяват още от синдиката.

Дейността по обектите продължава при спазване на дисциплина, ползване на дезинфектанти и маски, правила за разпределение на хората, които са на работа, за да може да се спазва нужната дистанция между тях.

От синдиката са отправили към всички синдикални членове най-важните препоръки, свързани с предпазване от коронавируса, а те съответно към всички работещи. За целта е използвана и помощта на Комитетите и групите по условия на труд в съответните предприятия по места, където има такива. В предприятията всяка седмица веднъж или повече пъти се извършват проверки от страна на РЗИ именно за спазването на тези мерки.

За обектите на открито е направена оптимизация във връзка с препоръките на кризисния щаб. При почивките и храненето на строителните работници се спазва принципът за неструпване на хора в помещенията и местоработата. Извършва се електронно измерване на температурата на входа на предприятието преди започване на работа.

Има работодатели, които раздават витамини на своите служители, допълнително са снабдени с вода и напитки.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини