Проектът АЕЦ "Белене" е напълно безопасен

  • 04 април 2012 18:22

  • 1221
  • 2
Проектът АЕЦ "Белене" е напълно безопасен
©

Докладът от експертната мисия на МААЕ за преглед на готовността на проекта АЕЦ “Белене” в съответствие с новите изисквания на МААЕ и с въпросите, произтичащи от аварията във Фукушима, е публикуван на сайта на Агенцията за ядрено регулиране.

От 12 до 16 декември 2011 г. АЯР бе домакин на експертната мисия на МААЕ. Фокусът на мисията бе насочен към допълнителните оценки на безопасността (стрес-тестове). Оценени бяха възможните външни въздействия, запасите по безопасност, загуба на електрическо захранване, както и управление на тежки аварии.


Според представените заключения в доклада на международните експерти - проектът на АЕЦ “Белене” осигурява подходящи технически решения за справяне с целия спектър от аварии, които трябва да бъдат отчетени при проектирането на АЕЦ от последно поколение.

Доказано е, че за всички анализирани аварийни състояния са осигурени значителни запаси от време за реагиране.
Друг основен извод на експертите е, че проектът на АЕЦ “Белене” включва определени свойства както за предотвратяване на тежки аварии, така и за намаляване на техните последствия.

Превантивната част на управлението на авариите е много силна поради изключителната комбинация на резервирани активни системи за безопасност, подкрепяни от пасивни системи, а така също от наличието на специални системи за смекчаване последиците от тежки аварии.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1221 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
До До

2012.04.09 | 11:55

2
Прочети какви ще са реакторите за Белене и прочети за 4-то поколение реактори, като 4S на Тошиба, LFTR, MSR и други. Сам ще се убедиш, че е по-добре да пропуснем този строеж, поне за сега.
До

2012.04.09 | 11:55

1
Голяма глупост е отказването от АЕЦ Белене. От когото и да вземаме нефтопродукти ще сме зависими. Атомната енергия е най евтина. Всички около нас щи си построят АЕЦ а ние ще купуваме от тях. Това ли искаме.

Добави коментар

Водещи новини