КЕВР ще решава днес за по-евтината цена на парното с до 25%

Днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разгледат  предложението за поевтиняване на цената на парното и топлата вода. Това трябва да стане от 1 април с между 7 и 25 на сто.

На заседанието няма да присъстват медии. Причината е обявената извънредна ситуация. От първи април природният газ трябва да поевтинее с 40 на сто, което от своя страна води и до намалението на цените на парното и топлата вода.

Припомняме, че на 3 март 2020 г., държавната компания "Булгаргаз" постигна договорка с руската "Газпром Експорт" да намали цените на природния газ със задна дата от август 2019 г. Към момента съществуващото законодателство не позволява на Комисията за енергийно и водно регулиране да определи по-ниски цени на газа и парното със задна дата, така че и потребителите да се възползват от намалението.

Обявиха важна информация за сметките за тока по време на извънредното положение

"По подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление е изготвен доклад с вх. № Е-Дк-239 от 17.03.2020 г., в който е посочено, че данните и документите по заявлението и направените въз основа на тях изчисления водят до формиране на цена за април 2020 г., по която общественият доставчик следва да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, в размер на 26,21 лв./MWh (без акциз и ДДС). Последното, от своя страна, съставлява намаление със 17,83 лв./MWh или с 40,49% в сравнение с действащата цена от 44,04 лв./MWh (без акциз и ДДС), утвърдена с Решение № Ц-1 от 01.01.2020 г.

Най-много ще поевтинее топлата вода и парното в София, а най-малко във Варна. Най-скъпо остава отоплението във Велико Търново и Пловдив, сочат разчетите на регулатора, но освен това, комисията намалява и цените на тока произвеждан от топлофикациите. Разчетите показват, че това няма да се отрази на битовите сметки. 

Коментари

  1. 2020.03.26 | 10:36
    Обяснете защо за София парното и топлата вода ще поевтинеят с най-голям процент - 25 %.
  2. 2020.03.26 | 09:42
    Щом е до 25% значи с 2-3% ще намалят цената.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет