Вижте какви са загубите за бизнеса заради пандемията от коронавирус

  • 12 март 2020 09:41

  • 1016
  • 0
Вижте какви са загубите за бизнеса заради пандемията от коронавирус
© Pixabay

Загуби за милиони и заплаха от фалити заради коронавируса и у нас, прогнозира бизнесът. Стотици отменени туристически резервации, намалени доставки на стоки и суровини и затворени културни институции са първите ефекти от епидемията върху българската икономика, разказва Нова телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Транспортът е един от първите сектори, които усети удара на коронавируса у нас. Спадът в производството и доставките на суровини и стоки, както и пълната непредвидимост по пътищата за превозвачите, вече трупа сериозни загуби за бранша.

Haмaлявaт и тъpгoвcĸитe cдeлĸи cъc зaceгнaтитe дъpжaви, a нaй-големи щети ce oчaĸвaт в ceĸтopитe нa тypизмa, инфopмaциoнните тexнoлoгии и eлeктpoниĸaта, както и cвъpзaнитe c aвтoмoбилнaтa индycтpия пpoизвoдcтвa.

 

В последните дни телефоните в туристическите агенции звънят по-скоро за отмяна на пътувания, отколкото за резервации. В един офис на туроператор всеки ден поне 80 екскурзии са анулирани.

 

 

Най-видимият удар в момента е върху пролетната програма за екскурзии от и до страната. Хотелите по морето също вече усещат негативите от коронавируса. Ранните записвания за летния сезон, които традиционно продължават до края на март, в момента на практика са замразени. Най-сериозно това се усеща при германските туристи. Това поставя под въпрос летния туристически сезон, в който традиционно се трупат около 70 % от приходите в сектора.

 

Спад при пътуванията отчитат и самолетните компании.

 

Психозата от разпространението на короновируса води до отказ от пътувания и до дестинации, в които дори не е регистриран коронавирус. Това може да доведе не само за загуби, но и до съкращаване на служители и дори фалити, предупреждават от бранша.

На ръба вече са и ресторантьорите. Още в първите дни на потвърдени случаи на коронавирус у нас те отчитат сериозен спад на клиентите в заведенията. Масово се отменят планираните семейни празници и се изтегля платено капаро. От бранша не изключват и масови фалити. И искат финансова помощ от държавата.

Загуби вече трупат кина, театри, галерии и други културни институции, които са затворени за публика от дни. Посещенията във фитнесите и спортните зали също леко намаляват. А запитванията за замразяване на абонамента при вече закупени месечни карти – растат.

Във фитнес залите са взимат допълнителни хигиенни мерки. Затова от бранша призовават да не се стига до паника и затваряне на спортните зали.

Около 60% от износа на България е към страни от ЕС. Затова всяко блокирано производство в страна-партньор се оказва удар и върху нашата икономика, пресмятат от Асоциацията на индустриалния капитал.

Засега дефицит на стоки у нас няма. Търговците на техника твърдят, че все още успяват да зареждат стока тъй като заявките са направени още преди половин година, когато фабриките в Китай са работили с пълна мощ, а и в Европа има много буферни складове. Ако кризата обаче продължи – до два месеца доставките могат сериозно да намалеят.

Не е изключено търговците да трупат загуби и заради по-малкото покупки, които потребителите правят по време на криза, предупреждава бизнесът. Дефицит на хранителни стоки, включително и на такива от първа необходимост, не се очаква, предупреждават търговците. В логистичните центрове на всички големи вериги има достатъчно стоки, които ще бъдат ритмично зареждани. Така че нужда от презапасяване с храни и лекарства не са нужни.

 

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време: 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
1016 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини