АОБР поиска оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ Марица Изток 2 и Енергийната борса

  • 10 февруари 2020 16:00

  • 2001
  • 10
АОБР поиска оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ Марица Изток 2 и Енергийната борса
©

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха деклрация до медиите.

В нея те изразяват своето недоволство от високата цена на електрическата енергия за бизнеса и настояват за незабавните оставки на ръководството на БЕХ, на ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на ръководството на БНЕБ. Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

"От началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа! Това добре се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент „Ден напред“, на който се търгуват около 2/3 от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите. Единствената по-висока цена, тази в Гърция, е несъпоставима, тъй като включва и някои мрежови такси, освен активната енергия. Да, ние имаме най-скъпия ток, а трябва да прибавим към тази цена и ненотифицираните държавни помощи, които доплащаме допълнително за всеки мегават чрез таксата „Задължение към обществото“. И така, няма грешка, няма увъртания! Бедна България се е докарала до там, индустрията й да плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа. И за това няма други причини, освен некадърно и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и БНЕБ.

Кирил Домусчиев: Как ще ги стигнем германците?!

БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика. Във вреда на България!

ТЕЦ „Марица Изток 2“ упорито не изпълнява препоръките на КЕВР да продава на цени над 93,33 лева за мегаватчас, престоява и трупа загуби, а индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени. Да, при некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител.

Шеф на предприятие: Високите цени на тока не само ограбват труда ни, но и убиват индустрията

БНЕБ за 2 години така и не разбра, че трябва да предложи стандартизирани по време продукти на пазара на „Дългосрочни договори“ и че не е нормално да има възможност да се оферират отклонения от – 100% до +500% и т.н. и т.н.

Поредният връх на цинизма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над ДВА пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия!

Красимир Дачев: Случващото се с ТЕЦ "Марица-Изток 2" ще ни върне в социализма и на опашките за банани

Работодателските организации многократно са посочвали пороците на системата, от които се възползват енергийните олигарси на прехода, прекрачвайки често Закона в свой интерес и в ущърб на цялото общество.

Бизнесът в България казва „СТИГА ВЕЧЕ!“

Няма да търпим повече да се ограбва трудът на нашите работници!

АОБР в писмо до Борисов: Категорично възразяваме срещу „спасяването“ на „ТЕЦ Марица Изток 2“

Искаме незабавни оставки!

На ръководството на БЕХ.

На ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

На ръководството на БНЕБ.

Ние, представителните на национално равнище организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, си запазваме правото за всички позволени от закона радикални действия с цел защита на интересите на нашите членове".

Novini.bg
2001 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Михаил

2020.02.11 | 15:55

10

Герб не защити интересите на Българската енергетика, а напротив унищожават я. А Домущиев говори част от истината и си наслагва доста лъжа.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.02.10 | 18:54

8

Изгореха още про-педеРуски агресори и шуробаджанащии хахаха

млъквай

2020.02.10 | 19:03

9

педал соросоиден.

Абе

2020.02.10 | 18:31

7

Абе, Кирчо (Домус Ага) нали съвсем наскоро каза, че икономиката на България вървяла стремглаво нагоре...или и той, като господаря си е като фурнаджийска лопата

бг реалист

2020.02.10 | 16:54

6

ТРИЙ ТЕ, ТРИЙТЕ МНЕНИЯ -ИСТИНАТА БОЛИ И НЕ МОЖЕ ВСЕКИ ДА Я НОСИ ???

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.02.10 | 16:36

4

30- години управление на мафията БСП-БКП/ и ДъПъСъ до това доведе!

КРУМЕЕ,

2020.02.10 | 16:43

5

ПАК СЕ Е Б Е Ш ПО ФОРУМИТЕ , К У Р В О -СОРОСОИДНА. ЩЕ РАЖДАДЕ НА ЕДНА ДАТА СЪС ПЛЮВНЮВЛИЕФ ,ИЗГЛЕЖДА.

Герберастин проз

2020.02.10 | 16:25

3

Е , поне пък алчните капиталисти ще си имате оправдание за най- мизерните заплати в цяла Европа , нъл тъй

а за хората-бита

2020.02.10 | 16:11

2

дали не е най висока във Европа ?След като унищожиха умишлено промишлеността и изгониха кадърните хора откъде да съберат пари да си изхранят собствената крадлива шайка и администрация.

Обикновена "Пунта Мара"

2020.02.10 | 16:07

1

А,ЦЕНАТА на ГОРИВАТА??????????????????????????

Добави коментар

Водещи новини