Ще се подобри ли животът на българина през 2020 година?

  • 02 януари 2020 09:48

  • 1078
  • 2
Ще се подобри ли животът на българина през 2020 година?
© Нова телевизия

Над 170 млн. лв. са похарчили българите за пътувания по време на коледните и новогодишните празници. От тях 114 млн. са за туризъм в България и 58 млн. – за екскурзии в чужбина.

През касовите апарати и през банкови преводи през коледните и новогодишните празници по предварителни оценки на търговците са минали близо 2,4 млрд. лв. – в които се включват разходи за подаръци и трапеза, както и за празнуване в заведенията и пътувания у нас и в чужбина. Само за седмица – от 22 до 29 декември - през касовите апарати са минали над 400 млн. лв.

Финансисти: През 2020 г. се затвърждава опашкарската ни позиция в ЕС по доходи и стандарт

От началото на 2020-та за вода ще плащаме по нови цени почти в цялата страна. Най-голямо е увеличението в Кърджали - с 9.7 % до 2.61 лв. за кубик. В София кубик вода ще струва 2,76 лв. – със 7% повече от миналата година.

След средата на тази година сметките за ток вече ще зависят и от цената на енергията на борсата. Очакванията на експертите са той да поскъпне с 2-3 % от юли заради освобождаването на цените.

Очаквам 2020 година да е по-лоша версия на 2019-а по отношение на икономически растеж и цялостния ръст на доходите. Ръстът в доходите ще е около 10 процента, но едва ли ще го надвиши. За обикновения потребител това означава, че трябва да бъдат по-внимателен за това как харчи парите си и да започне да заделя такива, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия икономистът Георги Вулджев. Той допълни, че е възможно по-късно през годината или в началото на следващата да настъпи нова икономическа криза.

По думите му положителната страна е, че цените на имотите няма да растат толкова бързо както през миналата година. Гуджев е на мнение, че в последните години те изкуствено се завишават. През 2020 година цените на жилищата най-вероятно ще станат по-достъпни, коментира той.

Финансист: Догодина може да изпитаме и негативен ефект от членството ни в ЕС

По думите му българската икономика се влияе от тези на големи европейски такива като германската. „Ако видим ще там настъпват негативни икономически процеси, ние веднага ще разберем, че това ще дойде и при нас. С известно закъснение, обясни икономистът.

Той е категоричен, че айти секторът ще си остане най-високоплатеният в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
1078 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.02 | 23:12

2

По добре се върни към стария си занаят, оператор на биологични единици(чобанин) не си забравил добрите обноски с овцете.

2020.01.02 | 14:46

1

новини.бг , ще се подобри ли на майка ви пу.тката?

Добави коментар

Водещи новини