България ще се присъедини към Глобалната статистическа база данни за приходите на ОИСР

  • 18 декември 2019 17:38

  • 238
  • 0
България ще се присъедини към Глобалната статистическа база данни за приходите на ОИСР
© Pixabay (архив)

Правителството одобри присъединяването на страната ни към Глобалната статистическа база данни за приходите (Global Revenue Statistics Database) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи пресслужбата на кабинета.

Организацията и координацията на процеса по присъединяването и изпращането на годишна статистическа информация за данъчните приходи за публикуване в базата данни ще се осъществява от Министерството на финансите, а Националният статистически институт ще осигурява съответствие на методологията, съдържанието и обхвата на информацията с изискванията на ОИСР. Мярката е в съответствие с целите на приетата с РМС номер 789 от 20.12.2017 г. Пътна карта за действията на България по присъединяването към ОИСР и с изготвения в близка координация с ОИСР План за действие през 2019-2020 г. в областта на фискалните въпроси.

България се присъедини към насоките на ОИСР за корпоративното управление на държавните предприятия

Статистиката на данъчните приходи, която се използва в публикацията за страните членки на ОИСР, се събира и обработва от 1972 година. Глобалната статистическа база данни за приходите включва подробна, съпоставима и надеждна информация за данъчните приходи за повече от 90 икономики от целия свят, включително икономиките на членовете на ОИСР, страните от Африка, Азия, Европа, Латинска Америка, Карибите и страните от Тихоокеанския басейн. Базата данни е ценен инструмент за вземането на решения в областта на данъчната политика и подпомага данъчните администрации, като дава възможност за сравнения с останалите страни, уточниха от МС. Присъединяването към инициативата не е свързано със заплащането на такси или вноски на ОИСР, пише в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини